septembrie 30, 2022

Noi descoperiri la Pericei: morminte medievale cu inventar funerar și două schelete

Arheologii de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Dan Băcueț-Crișan și Timea Keresztes, au continuat în această toamnă săpăturile de la Pericei, acolo unde a fost descoperit cavalerul medieval despre care se crede că ar face parte din familia Bathory, ramura de Pericei.

În perioada 21 septembrie – 8 octombrie, a avut loc a doua etapă de săpături arheologice din anul acesta în situl de la Pericei, str. Góc, nr. 668. Rezultatele obținute aduc un plus de informații despre planimetria bisericii medievale (dispărută în urma invaziilor turcești din 1658 și 1660) și identificată arheologic în anul 2020.

Potrivit arheologului Dan Băcueț, pe lângă traseele unor ziduri, în suprafața cercetată cu această ocazie au fost identificate mai multe morminte medievale, iar patru dintre acestea aveau inventar funerar (fiind păstrate inclusiv textile cu fire de aur și argint), iar unul dintre morminte conținea două schelete (al doilea de acest fel din sit), un matur și un copil.

”După cum se cunoaște din datele făcute publice deja, ruinele bisericii medievale descoperite în anul 2020 au fost spoliate încă din perioada medievală, din piatra de aici fiind ridicată (începând cu anul 1668) actuala biserică reformată din Pericei. În această biserică se mai păstrează două lespezi funerare din piatră (una întreagă și una ruptă în bucăți) care redau doi defuncți de sex masculin (întinși pe spate) îmbrăcați în armuri de cavaleri. Cele două lespezi funerare au aparținut unor membri din familia Báthory (ramura de Pericei), înmormântați în vechea biserică medievală dispărută, regăsită arheologic în anul 2020. O altă noutate a campaniei de cercetări este faptul că într-o groapă de spoliere a pietrei au fost descoperite mai multe fragmente de sarcofag/sarcofage, cel mai probabil ale celor doi defuncți din familia Báthory (ramura de Pericei). Artefactele descoperite se află în proces de restaurare și conservare în laboratorul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău”, precizează dr. Dan Băcueț, arheolog în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Datele științifice obținute sunt în curs de prelucrare, potrivit specialiștilor zălăuani.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.