Noi ajutoare de stat pentru firmele din domeniul HoReCa

0
188

Firmele din domeniul HoReCa (restaurante, cafenele, hoteluri, pensiuni) vor putea obține noi ajutoare de stat în 2021 pentru a compensa o parte din pierderile economice suferite ca urmare a pandemiei de coronavirus. Potrivit ministrului Economiei, Virgil Popescu, schema de ajutor are o valoare totală de 500 de milioane de euro, iar firmele vor putea primi cel mult 800.000 de euro/companie.

Concret, beneficiarii vor primi 20 la sută din pierderea suferită la cifra de afaceri pe anul 2020 comparativ cu cifra de afaceri pe anul 2019, pe codurile CAEN autorizate. Cifra de afaceri pe anul 2020 va trebui să fie certificată prin bilanț. Ministrul Economiei a precizat că se califică și firmele care au datorii la stat.

După ce schema de ajutor va primi avizul CE, se va aproba prin OUG. Ajutorul va fi acordat pentru codurile CAEN autorizate, operațiunile de solicitare a sprijinului bănesc se vor defășura online, iar mecanismul de implementare va fi facilitat de o aplicație electronică, pentru a se reduce birocrația.

„Este o schemă de ajutor de stat pe care premierul a anunțat-o ,care a fost discutată cu mediul de afaceri. Lucrăm de ceva timp la Ministerul Economiei pentru finalizarea acestei scheme și astăzi am dat un ok pentru o variantă aproape de final”, a precizat miercuri ministrul.

Virgil Popescu a adăugat că a discutat deja cu reprezentanții băncilor, astfel încât companiile să poată avea acces mai rapid la fonduri.

Din sumele pe care le vor încasa, firmele vor avea de achitat și restanțele la bugetul de stat.

„O să fie condițiile de ajutor de stat care sunt pe regulamentul european, adică să nu fie în dificultate, să nu aibă de returnat un ajutor de stat, să nu fie în reorganizare sau în faliment. Dacă are datorii la stat se califică, pentru că din acești bani, evident, vom dori să-și plătească și datoriile la stat…adică mi se pare de bun simț”, a afirmat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.