Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău vă invită să participați la prima ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate”, o nocturnă muzeală rurală, marcă a Nopții Muzeelor. Evenimentul are loc în 2 septembrie. Sunteți așteptați la Casa Memorială ”Iuliu Maniu” de la Bădăcin și la Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea de la Iaz.

În 2 septembrie, are loc ediția inaugurală ”Noaptea Muzeelor la Sate”, un proiect al Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

Această primă ediție cuprinde activități prin care putem descoperi istoria și tradițiile la Casa Memorială ”Iuliu Maniu” de la Bădăcin. Vor fi organizate ateliere pentru copii, între orele 14.00-17.00: ”Chipul înaintașilor” – atelier de linogravură; ”Patrimoniul prin imaginația noastră” –  atelier de grafică, plimbări , cu echipamente VR prin colecții rurale, puse la dispoziție de platforma ”Muzee la sate”. Între orele 17.00 și 20.00 sunteți invitați să vizionați filmul istoric ”Oglinda – începutul adevărului” și să participați la o dezbatere pe marginea temei peliculei. Între orele 20.00 și 23.30 puteți vizita gratuit, beneficiind de ghidaj de specialitate, Casa Memorială ”Iuliu Maniu”.

La această ediție inaugurală participă și Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea de la Iaz, care își deschide porțile pentru public și oferă vizitatorilor o serie de momente tematice prin care se încearcă punerea în valoare a patrimoniului și comunității de pe Valea Barcăului. Astfel, de la ora 16.00, puteți participa la vernisajul expoziției ”Trecutul are viitor”. Între orele 16.45 – 18.00 aveți ocazia să vizitați o expoziție virtuală itinerantă de spăcele din Sălaj, realizată de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, prezentând obiectele de patrimoniu într-un mod interactiv, cu ajutorul echipamentelor VR (Virtual Reality). Între orele 16.30 – 19.30, gazda de la Iaz vă propune vizite ghidate în casele tradiționale din Muzeu, organizate pentru grupuri mici de vizitatori. La  ora 17.00 va avea loc un scurt moment muzical tradițional, susținut de hegheduşi din Valea Barcăului, urmat de o degustare de bucate tradiționale şi de vinuri, pe un fond muzical ambiental asigurat de Rodinel Duduc. Între orele 17.00 și 20.00, copiii pot participa la diverse ateliere, precum: atelier demonstrativ interactiv de țesut la război, atelier de pictură pe sticlă, atelier de copt pâine, atelier de mărgelit și un atelier ”Din vremea bunicilor”, pe care îl va susține MJIAZ.