februarie 5, 2023

”Noaptea Cercetătorilor Europeni”, un eveniment comunitar care s-a petrecut și în Sălaj

La sfârșitul săptămânii trecute, la nivel comunitar, s-a marcat ”Noaptea Cercetătorilor Europeni”, eveniment prin care se dorește apropierea cercetătorilor de publicul larg. La nivelul județului Sălaj, evenimentul a fost susținut de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, atât prin activități fațăa în față cu publicul, cât și în online.

Ateliere pentru elevi din Zalău

În condiții de restricții dictate de situația pandemică actuală, activitățile cu publicul dedicate ”Nopții Cercetătorilor Europeni” organizate de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău au fost reduse, construindu-se public la nivel minim, față de alte manifestări cu caracter deschis. Astfel, la ediția din acest an au fost invitate câteva clase de la instituții de învățământ din Zalău, în speță Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu” și Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr”. Copiilor participanți li s-au pregătit câteva ateliere prin care să pătrundă în tainele cercetării științifice, astfel încât să înțeleagă mai bine istoria și chimia.

Cercetătorii de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău au organizat o vizită țintită a expoziției de bază a Muzeului, pentru ca mai apoi micii vizitatori să poată construi un puzzle a ceea ce au văzut.

”Începem cu descoperirea mesajelor secrete și ajungem la conturarea unei lumi care ne zugrăvește un tablou despre înaintașii noștri. Vă propunem multă joacă încărcată de sensuri, pornind într-o călătorie prin care să descoperim o lume în permanentă mișcare: de la universul normelor și regulilor de conviețuire și igienă al oamenilor din antichitate, la aspecte ale vieții domestice ilustrate prin forme-vase-ustensile, dar și la vestimentația satului tradițional surprinsă prin caracteristicile sale locale”, a fost provocarea lansată elevilor de către organizatori. Rezultatul a fost pe măsură: copiii au intrat în joc, au participat la constituirea puzzle-urilor și au plecat cu o lecție de istorie mai ușor de ținut minte.

Tot în cadrul acestui segment, în colaborare cu Palatul Copiilor din Zalău, copiilor li s-a oferit un atelier de flăcări colorate. Prin experimente chimice cu diferite substanțe, elevii au putut observa flăcări de culor diferite. Și procesul de reproducere a reacțiilor care se produc la activarea unui vulcan a stârnit reacții apreciative din partea celor mici.

Porolissum reconstituit 3D

O altă componentă pusă în valoare de ”Noaptea Cercetătorilor Europeni” a fost reconstituirea 3D a unor vestigii arheologice din Porolissum.

Castrul Roman de la Porolissum, Moigrad, este punctul central și, probabil, cel mai atractiv sit istoric din zona Sălajului, motiv pentru care Muzeul Județean de Istorie și Artă a considerat că merită să beneficieze de o valorizare bazată pe utilizarea noilor tehnologii (realitate virtuală), care să-i sporească atractivitatea pentru vizitatori și care să valorifice munca de cercetare a specialiștilor istituției. Totodată, Muzeul a urmărit atragerea unor noi categorii de public – copii din mediul rural și segmentul celor care prin pasiunile lor (fotografia) pot contribui la o promovare consistentă a patrimoniului cultural.

“Descoperă patrimoniul prin intermediul tehnologiilor moderne” a fost o activitate prin care Muzeul a încercat să atragă o categorie prea puțin implicată în programele culturale, respectiv copiii din mediul rural. În acest caz s-a colaborat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Valcău de Jos: elevi ai școlii, coordonați de prof. Sârca Marinela, au beneficiat de un tur cu ghidaj gratuit în situl de la Porolissum. Componenta inovativă, care a decurs firesc din munca de cercetare a specialiștilor Muzeului, este introducerea componentei digitale în turul ghidat. Astfel, vizitatorii nu au beneficiat doar de un ghidaj clasic, în cadrul căruia să vadă vestigiile arheologice din sit și să afle povestea acestora de la cercetători. În fața a cinci obiective cheie din castru, elevii au descoperit, prin intermediul echipamentelor VR, reconstituirea 3D a celor cinci obiective cercetatea de-a lungului timpului. Altfel spus, prin intermediul tehnologiilor moderne, micii vizitatori aur făcut un salt în timp și au vizualizat clădiri antice așa cum arătau în urmă cu 2000 de ani. Este un demers realizat pe baza cercetărilor specialiștilor Muzeului și pe care instituția din Zalău dorește să-l extindă, în viitor, în oferta de vizitare uzuală a sitului.

Tot la Porolissum s-a încercat coagularea comunității artiștilor fotografi sălăjeni în jurul patrimoniului cultural, având ca scop cunoașterea și promovarea obiectivelor de patrimoniu. Forografii sălăjeni participanți au beneficiat de experiența descoperirii patrimoniului de la Porolissum prin vizitarea cu ghidaj clasic, la care s-a adăugat partea de reconstituire 3D a cinci clădiri din scomplexul arheologic. După componenta de vizitare, a avut loc o sesiune de creație fotografică în sit. Ulterior evenimentului, materialele realizate de către artiștii fotografi sălăjeni vor fi prezentate într-o expoziție on-line de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Documentar pentru publicul larg: Trei dinți de balaur

”Trei dinți de balaur. Enigmaticul personaj de rang înalt înmormântat la Pericei” a fost documentarul care a avut premiera de ”Noaptea Cercetătorilor Europeni”. Rezultatele cercetărilor arheologice din situl de la Pericei, județul Sălaj, de pe strada Góc, nr. 668 sunt cunoscute mediului științific, recenta descoperire cu caracter funerar (mormântul unui personaj de rang înalt cu un inventar arheologic de excepție!) fiind intens promovată/valorizată în mediul on-line și nu numai (colectiv de cercetare compus din arheologii Dan Băcueț-Crișan și Timea Keresztes, ambii din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău). Documentarul își propune să facă o incursiune în lumea medievală transilvăneană prin prezentarea evoluției și a stadiului cercetărilor în acest sit, complexitatea lui, elementele sale componente, urmele bisericii medievale dispărute (în care au fost înmormântați unii dintre membrii familiei Báthory, ramura de Pericei), înmormântările cu caracter special și (desigur) despre inventarul funerar al personajului de rang înalt, rezultatele și datele parțiale obținute, ipotezele de lucru, proiectele de viitor.

”Trei dinți de balaur” face trimitere la stema familiei Bathory.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut