Visul liderilor maghiari din Romania, de-a obtine autonomia teritoriala pentru asa-zisul tinut secuiesc, nu mai trebuie tradus nici din maghiara in romana si nici din romana in romana. Este invocat pe fata si sustinut cu argumente care depasesc normele constitutionale. In fata retoricii antiromanesti a maghiarilor, oficialitatile noastre au fost acuzate, nu o data, de lipsa de fermitate, de replici clare si fara echivoc. Iata, insa, ca a venit si acest moment. Nu oricand si nu oriunde. Raspunsul asteptat de maghiari, dar mai ales de romani, a fost dat de presedintele Romaniei, Traian Basescu, luni, 2 februarie, cu prilejul vizitei pe care a facut-o in tara vecina.
Dupa discutiile cu presedintele Ungariei, Traian Basescu a fost intrebat daca si cand va fi posibila autonomia teritoriala pentru tinutul secuiesc. „Referitor la termen, vi-l pot da, este NICIODATA, pentru ca Romania este definita ca stat national militar si suveran”, a raspuns Traian Basescu.
In fata acestui raspuns transant, presedintele ungar a subliniat ca tara sa sustine aspiratiile minoritatii maghiare ^in limitele clare ale Constitutiei Romaniei”. In schimb, liderilor maghiari din Romania prea putin le pasa de Constitutie. Ei au fost in guvernele Romaniei si sunt parlamentari ai Romaniei, chiar daca nu au votat Constitutia si au cerut eliminarea sintagmei „stat national”. Iar raspunsul presedintelui Basescu a fost, pentru Marko Bela, un nou prilej de a pune la zid careta fundamentala a Romaniei. In opinia domniei sale, Romania nu este stat national din moment ce are 1,5 milioane de cetateni maghiari si de alte nationalitati! Pe aceasta logica, pot cere autonomie teritoriala si tatarii, si slovacii si chiar milioanele de romani in Italia, Spania…