februarie 6, 2023

Nici un pensionar nu va primi mai putin de 350 lei lunar

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o ordonanta de urgenta prin care se introduce pensia sociala minima de 300 de lei, incepand cu data de 1 aprilie 2009. Iar din octombrie a.c., pensia va creste la 350 de lei. “Nici un pensionar din Romania nu va mai avea, incepand din acest an, o pensie mai mica de 350 de lei. Este un act de dreptate si de solidaritate sociala cu cei care au cele mai mici venituri din Romania”, a anuntat primul-ministru Emil Boc la finalul sedintei de Guvern.
Din pacate, nu am putut afla cati pensionari salajeni vor primi pensii mai mari din aprilie, deoarece reteaua de calculatoare a Casei Judetene de Pensii Salaj este virusata, din nou, si nu s-a putut determina numarul persoanelor beneficiare.
La aceasta pensie au dreptul pensionarii sistemului public de pensii, cu domiciliul in Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub nivelul pensiei sociale. Printre beneficiari se mai numara si pensionarii proveniti din sistemele de asigurari sociale neintegrate sistemului public de pensii.
In cazul persoanelor care beneficiaza de mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cat si de pensie din sisteme neintegrate acestuia ori de drepturi stabilite si platite in baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale se are in vedere nivelul cuantumurilor insumate ale acestor venituri. In ceea ce priveste pensionarii de urmasi, pensia sociala se acorda fiecarui urmas in parte. Din 2010, nivelul pensiei sociale minime garantate se va stabili anual, prin legea bugetului de stat si poate fi majorat doar prin legile de rectificare a bugetului de stat, in raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare. Drepturile de pensie sociala se vor evidentia distinct pe talonul de pensie.
La nivelul tarii, peste 800 de mii de pensionari din sistemul public vor beneficia de pensia sociala in aprilie, urmand ca din octombrie numarul lor sa depaseasca un milion, odata cu majorarea pensiei sociale la 350 de lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut