Peste 42.000 de salajeni se vor procopsi cu cate 4 kg de zahar si 15 de faina ca ajutor din partea statului si a UE
In Salaj se vor distribui 190.080 kg de zahar si 641.295 kg de faina, in valoare totala de 1.540.485 lei sub forma de ajutor de la stat, prin Uniunea Europeana, pentru 42.380 de persoane nevoiase. Potrivit directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Violeta Milas, in aceasta categorie sociala se incadreaza persoanele care: au pensie sub 4 milioane de lei vechi, somerii, per-soanele cu handicap de gradul I si II care nu sunt institutionalizate, precum si beneficiarii Legii 416.
Cei indreptatiti vor primi cate 4 kg de zahar si 15 kilograme de faina. Cantitatea de zahar va ajunge in judet abia in perioada 4-16 decembrie a.c. (desi in judete din Moldova s-a anuntat ca ajutorul se va acorda in cursul lunii septembrie). Oficialul DGASPC considera ca ar fi benefic, din punct de vedere al costurilor de transport si de depozitare, ca faina sa fie distribuita simultan cu zaharul. Domnia sa nu a exlus posibilitatea ca alimentele sa fie repartizate si mai devreme de data anuntata.
Primarii spun ca ajutorul nedreptateste
Multi edili salajeni ne-au semnalat faptul ca sunt locuitori in situatii de risc care nu au fost incadrati la nici o categorie din cele prevazute in cadrul legal si care sunt mult mai nevoiasi, decat cei indreptatiti. Spre exemplu, la Cristolt, 312 persoane au fost luate in evidente pentru a primi acest ajutor, dar ar mai fi inca 150 de locuitori care nu se incadreaza nicaieri. La Virsolt, 508 cetateni vor primi zahar si faina, la care s-ar mai putea adauga 40 care nu figureaza in nici o lista. In comuna Ip sunt 709 persoane inscrise pentru ajutor, dar tot atat de bine, datorita situatiei precare pe care o au, inca 200 de oameni ar mai putea beneficia de ajutorul de la stat. Violeta Milas a admis ca intr-adevar mai sunt destui oameni in toate satele care ar fi putut primi acest ajutor, dar a fost de parere ca „nu putem sa facem noi ordine in ograda primarilor. Situatia aceasta s-a creat poate si datorita lipsei asistentilor sociali din primarii, care i-ar fi invatat pe cetateni ce drepturi au, unde se incadreaza. Nu putem da zahar si faina decat celor inscrisi pe liste, nu ne putem juca cu legea si banii Uniunii Europene. Va mai ramane o rezerva, in cantitatile pe care le vom primi, pentru aproximativ 620 de persoane, prevazuta pentru ceicare vor aparea pe liste pana la data distribuirii”.