Angajații de la stat ies, rând pe rând, în stradă. Tăvălugul protestelor s-a pornit încă din octombrie și pare departe de a putea fi stopat, în cazul în care guvernanții nu vor da curs revendicărilor bugetarilor, în mare măsură de natură salarială.

Marți, 12 decembrie, au declanșat un protest spontan, între orele 10.100 și 11.00, angajații de la APIA Sălaj. Oamenii susțin că salariile lor sunt sub nivelul colegilor de la centru, iar volumul de activitate este mare, fiind nevoiți să facă ore suplimentare. Angajații spun că protestele vor continua în zilele următoare, luându-se în calcul deplasarea la Bucureşti şi pichetarea Ministerului Agriculturii, până la rezolvarea acestei solicitări.

Luni, 11 decembrie, au intrat în grevă angajații de la Direcția Județeană de Statistică. Aceștia au anunțat, la prima oră, că nu își vor îndeplini atribuțiile de serviciu. Acțiunea lor a venit după 10 zile de proteste spontane care nu au dus la niciun rezultat. Acum, le atrag atenția politicienilor că, fără implicarea lor, alegerile de anul viitor nu vor putea fi organizate. Salariaţii din cadrul DJS Sălaj cer majorarea salariului de bază cu 15% și mărirea schemei de personal corespunzător cu volumul de activitate.

Tot din prima zi a acestei săptămâni sunt în grevă și grefierii, ceea ce duce la blocarea activității în instanțe. Se judecă doar cauzele urgente, în materie civilă și penală.

În 27 noiembrie, s-a intrat în grevă generală în toate instituțiile Ministerului Muncii. Vorbim aici de casele de pensii, agențiile județene pentru plăți si inspecție socială, agentiile județene pentru ocuparea forței de muncă și inspectorate teritoriale de muncă din toată țara. După câteva zile, oamenii au suspendat greva. Reprezentanții Executivului și partenerii sociali au agreat o soluție de principiu pentru alinierea salariilor angajaților din structurile teritoriale din cadrul Ministerului Muncii la nivelul celor din cadrul instituțiilor centrale. Aplicarea acestor ajustări salariale va reprezenta majorarea veniturilor angajaților din teritoriu. Corectarea inechităților salariale ar urma să se facă prin noua lege a salarizării sistemului public.

Acțiuni de protest au declanșat și angajații de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sălaj.

Nemulțumiri soldate cu întreruperea activității au fost și la Casa de Asigurări de Sănătate, doar că aici problema pare a se fi rezolvat. În urma protestului generalizat demarat de Federația Caselor de Asigurări de Sănătate din România, la începutul lunii noiembrie a acestui an, a fost adoptată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, Legea nr. 172/ 2023 care prevede măsuri privind creșterea drepturilor salariale ale personalului din sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Situația nu este clară nici în ceea ce-i privește pe profesori. În luna iunie li s-a promis, pentru a încheia greva generală pe care o declanșaseră, o mărire salarială de aproximativ 40% a salariului net pentru profesorul debutant, de la 1 ianuarie 2024. Acum, guvernanții par dispuși să le acorde „un posibil 20% ca un procent de creștere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuțiile vizavi de etapele de acordate”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca. Mai mult, această majorare cu 20 de procente ar urma să se facă în două tranșe: începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, și începând cu data de 1 august 2024, cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

Polițiștii au anunțat și ei că