Salajenii considera masura una tardiva si inutila iar conditiile mult prea restrictive, in contextul in care firmele inca lupta pentru supravietuire, nu pentru profit
O mai veche promisiune a Ministerului Finantelor va fi pusa in aplicare din prima zi a lunii octombrie: firmele din Romania vor fi scutite de plata impozitului pe profitul reinvestit. De acest avantaj nu va beneficia chiar oricine, ci numai societatile ale caror investitii vor fi orientate spre productia si achizitia de echipamete tehnologice noi, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru.
Reactiile reprezentantilor mediului de afaceri autohton nu au intarziat sa apara, acestia acuzand ca masura nu numai ca este una tardiva, dar si inutila in conditiile pastrarii impozitului minim.
„Conditiile impuse sunt mult prea restrictive. Pe langa ca trebuie sa ai profit, lucru extrem de greu intr-un an de criza, ti se cere si sa faci investitii in tehnologie noua. Cine isi permite sa cumpere utilaje noi acum? Achizitii de utilaje am facut si noi, dar second-hand”, spune Gavril Iepure, administrator al societatii Multicom Zalau.
Si Dumitru Rus, managerul Euro-Activ Zalau, opineaza ca lista beneficiarilor va fi extrem de restransa: ^Daca inregistrezi profit, nu te poti apuca sa-l investesti a doua zi. Ai nevoie, mai intai, de un plan de investitii. Era bine daca o astfel de masura functiona in 2007. In 2009 si 2010, estimez ca numarul agentilor economici care vor beneficia de aceasta facilitate va fi extrem de mic”.
Emanoil Girdan, managerul grupului de firme Complex Service Zalau, considera initiativa Guvernului ca fiind binevenita, insa tardiva: „Lipsa de lichiditati este principala problema a mediului economic. Prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit, se creeaza lichiditati pe care agentul economic le poate folosi pentru dezvoltarea afacerii. Masura este tardiva, dar, mai bine mai tarziu, decat niciodata!”
Scopul urmarit de catre Executiv, si anume stimularea mediului de afaceri, nu va fi atins, considera o mare parte din antreprenorii judetului. „Cei mai multi agenti economici au o activitate de subzistenta. Lupta lor este pentru supravietuire, nu pentru profit”, declara Girdan.
Facilitate pentru un an si doua luni
Scutirea de impozit pe profitul investit va fi acordata din 1 octombrie 2009 si va fi valabila pana la 31 decembrie 2010. Aplicarea acestei masuri va avea un impact bugetar negativ de pana la 420 milioane de lei. Daca impozitul pe profit va fi sub nivelul impozitului minim, firmele vor fi obligate sa-l plateasca pe cel din urma.