ianuarie 31, 2023

Negocierile medicilor de familie cu reprezentantii MS continua marti

Societatea Nationala a Medicilor de Familie (SNMF) si Patronatul National al Medicilor de Familie (PNMF) vor continua, marti, negocierile cu conducerea Ministerului Sanatatii (MS), dupa ce la intalnirea de luni nu au ajuns la o concluzie, a anuntat Doina Mihaila, presedintele PNMF. “Am avut o prima intalnire, maine (marti – n.r.) discutam punctual, pe bucatele. Deciziile vor fi luate dupa consultarile cu colegii, adica dupa ziua de maine”, a spus Mihaila.
Medicii de familie au apreciat faptul ca Ministerul Sanatatii a dovedit disponibilitate pentru dialog. “Se pare ca exista, in sfarsit, deschidere la nivelul Ministerului Sanatatii. Se pare ca vom putea schimba ceva in Contractul cadru. Nu am admis acel punct cu ambulantele”, a adaugat Mihaila. Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Aurel Nichita, prezent la discutii, a spus ca medicii de familie au ridicat cateva probleme legate de Contractul cadru, dar ca discutiile vor continua marti. “Au fost discutii preliminarii. Nu consider ca sunt foarte multe probleme, dar ele sunt importante pentru medicii de familie. Prescrierea medicamentelor pe DCI (denumirea comuna internationala) nu este negociabila, intrucat face parte din negocierea cu FMI”, a mai spus Nichita.
Potrivit secretarului de stat, in Romania este nevoie de continuarea asistentei medicale in orice colt al tarii, de aceea dezvoltarea centrelor de permanenta este un alt punct pe ordinea de discutii de marti. Presedintele SNMF, Rodica Tanasescu, a spus ca era normal ca noul Contract cadru privind acordarea asistentei medicale sa fi fost discutat mai demult. “Ceea ce nu vom mai putea schimba in Contractul cadru incercam sa schimbam prin norme. Este inadmisibil sa mergem cu ambulanta in zone dificile. Centrele de permanenta ar putea fi o solutie daca vor fi bine gandite”, a adaugat medicul.
Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2009 intra in vigoare la 1 aprilie, data de la care spitalele vor fi obligate sa afiseze cheltuielile pe site-ul Ministerului Sanatatii, iar medicii de familie sa lucreze in centrele de permanenta dupa program.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut