octombrie 4, 2022

Negocieri eșuate din nou în instanță în cazul preotului din Valea Pomilor

Acordul de recunoaștere a vinovăției în cazul preotului din Valea Pomilor, acuzat de o serie de infracțiuni economice cu un prejudiciu total de aproape 2,4 milioane de lei, pare să nu fie acceptat de nicio instanță de judecată. După ce Tribunalul Sălaj a respins un astfel de acord și a dispus trimiterea dosarului la procuror pentru continuarea urmăririi penale, Curtea de Apel Cluj a pronunțat, zilele trecute, o hotărâre similară. Preotul, căsătorit cu o judecătoare de la Judecătoria zalău, a negociat cu procurorii o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare pentru prejudiciul adus statului în cadrul programului Start Up Nation.

Luni, 22 martie, magistrații clujeni au respins ca nefondat apelul declarat de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj cu privire la sentința pronunțată de instanța sălăjeană în 29 ianuarie. “Respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat (…) de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj cu inculpatul cu privire la săvârşirea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, înşelăciune și spălare a banilor.(…)Trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale”, a decis Tribunalul Sălaj în prima lună a acestui an.

More Mihaly, preot reformat în satul Valea Pomilor, comuna Șamșud, este acuzat de comiterea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, înşelăciune şi spălare de bani, cu un prejudiciu total de aproape 2,4 milioane de lei.

Potrivit anchetatorilor, în calitate de administrator al SC A.T. SRL, bărbatul a încheiat în cursul anului 2017 contracte de consultanţă cu opt societăţi comerciale înfiinţate la iniţiativa sa, pe numele unor persoane fizice, dar pe care tot el le administra, având chiar şi specimen de semnătură pentru efectuarea operaţiunilor bancare. În numele acestor firme, preotul a solicitat finanţări de la bugetul de stat în cadrul programului “Start Up Nation” şi a determinat administratorii statutari să semneze acordul de finanţare cu Agenţia pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovarea Exportului, în vederea acordării finanţărilor nerambursabile, reprezentând ajutorul de minimis acordat din bugetul de stat. Ulterior semnării acordurilor de finanţare, inculpatul a prezentat băncii şi Agenţiei documente falsificate, respectiv procese verbale de predare primire a utilajelor, procese verbale de recepţie şi punere în funcţiune a utilajelor, procese verbale de selectare a ofertei câştigătoare, etc., în contextul în care administratorii statutari ai societăţilor comerciale nu au semnat aceste documente şi nu aveau cunoştinţă despre întocmirea lor, nici un utilaj nefiind recepţionat şi nefiind introdus în fluxul tehnologic. În această activitate, sălăjeanul a fost ajutat de către inculpatul I.F., şi el reţinut în dosar, despe care procurorii spun că a întocmit o parte din documentaţii.

“Prin folosirea înscrisurilor falsificate inculpaţii au obţinut fără drept fonduri în valoare totală de 1,6 milioane de lei provenite sau garantate de la bugetul de stat, fonduri care au fost virate în cea mai mare parte în contul unei societăţi comerciale cu sediul în Ungaria”, au explicat procurorii. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus măsuri asiguratorii, respectiv sechestru pe mai multe terenuri proprietatea preotului. În octombrie 2020, preotul a fost reținut pentru 24 de ore iar procurorii au cerut arest preventiv, însă magistraţii sălăjeni au decis să îl plaseze sub control judiciar.

Pe parcursul cercetărilor, preotul a negociat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, fiind dispus să facă patru ani de închisoare cu executare pentru prejudiciul de circa 2,4 milioane lei.

5 thoughts on “Negocieri eșuate din nou în instanță în cazul preotului din Valea Pomilor

  1. Blasfemie !!! În speță fiind vorba de un preot reformat, ați afișat o fotografie cu bustul unui preot prevăzut cu însemne religioase ortodoxe. Să vă fie rușine!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.