februarie 5, 2023

Neglijență în școli sălăjene. Elevii, privați de bursele de merit?

Oficial, aproape 5.900 de elevi din Sălaj au medii între 8,50 și 10 și primesc burse de merit.

Neoficial, numărul acestora ar fi mai mare, dar unele unități de învățământ nu au transmis centralizarea datelor la Inspectoratul Școlar Județean Sălaj. Practic, pentru elevii din aceste școli care nu au transmis centralizarea, Ministerul Educației nu alocă banii necesari acordării burselor de merit.

În cadrul unei conferințe de presă la sediul ISJ Sălaj, șeful instituției, Vasile Bulgărean, a declarat că este greu de crezut ca în unele școli să nu fie niciun elev cu medie peste 8,50.

”Ministerul Educației a alocat, conform legii, câte 100 de lei pentru fiecare elev cu medii între 8,50 și 10. Noi am solicitat unităților de învățământ lista elevilor, Ministerul alocă banii primăriilor, iar fiecare primărie poate suplimenta suma pentru bursele de merit în funcție de posibilități. Sunt situații în care primăria a acordat mai mult de 100 de lei pentru fiecare elev bursier de merit, sunt situații în care suma a rămas cea primită de la Minister. Sunt, din păcate, multe unități de învățământ cu 0 elevi care se încadrează la burse de merit. Și îmi este greu să cred că niciun elev din aceste școli nu au medii peste 8,50. Cred că este vorba de neglijența personalului unității de învățământ și, da, consider că elevii acestor școli sunt privați de burse. Am și spus că vom ține cont la evaluarea directorilor unităților de învățământ de respectarea și răspunsul pe care-l primim la solicitări de date din partea școlilor”, a precizat inspectorul școlar general.

Potrivit reprezentanților ISJ Sălaj, 5.860 de elevi sălăjeni primesc burse de merit. 3.998 de elevi bursieri de merit învață la școlile din Zalău, iar Primăria Zalău a decis ca o bursă de merit să fie 150 de lei, adică cu 50 de lei mai mult decât alocă Ministerul Educației.

Alți 1862 de elevi cu bursă de merit provin de la școlile din județ, desigur, cele care au avut bunăvoița să transmită datele la Inspectoratul Școlar. Spre exemplu, la Șimleu sunt 384 de bursieri la Colegiul Național ”Simion Bărnuțiu”, 113 bursieri la ”Iuliu Maniu”, 178 la Colegiul ”Silvania”, 38 la Școala ”Horea”. În mediul rural, Gâlgău are 48 de bursieri de merit, Băbeni 20, Bălan 32.

Printre unitățile de învățământ care au raportat zero elevi cu medii între 8,50 și 10 se regăsesc școlile din Românași, Chieșd, Dragu.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut