Noua statie de sterilizare din cadru Spitalului Judetean va duce la reducerea riscului ca pacientii sa se aleaga cu infectii intraspitalicesti.
Fundatia „Medical Support in Romania” si-a incheiat zilele trecute misiunea de a realiza la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau prima statie centrala de sterilizare din tara ce raspunde cerintelor europene in domeniu. Directorul fundatiei, Patrick Colquhoun, s-a aflat saptamana trecuta in Zalau pentru a aduce ultimele echipamente si consumabile necesare functionarii in conditii optime a acestei statii. Cu cele 25.000 de lire, cat a costat ultimul transport, valoarea acestei investitii facute la Zalau de fundatia britanica se ridica la peste 400.000 de lire sterline.
Suma se regaseste in aparate de sterilizare performante, echipamente si consumabile care permit obtinerea unui randament maxim in procesul de sterilizare, dar si protectia personalului, care lucreaza aici la curatarea ustensilelor folosite in tratamentul chirurgical si nu numai al bolnavilor din spital. Prin aceeasi investitie a fost realizata si singura centrala din tara prin care aburul necesar in procesul de sterilizare este obtinut pe baza de gaz, si nu pe electricitate, ceea ce duce la o mai mare rapiditate si la o mai buna eficienta economica a procesului.
Ramona Marincas, asistenta sefa a statiei, a explicat ca investitia este importanta atat pentru spital, dar mai ales pentru pacienti, care nu mai trebuie sa se teama ca bisturiul cu care vor fi operati n-a fost, poate, sterilizat corespunzator. Noile aparate dau posibilitatea inlaturarii celor mai mici impuritati de pe ustensilele refolosibile, astfel ca riscul contactarii unor infectii intraspitalicesti (nozocomiale) scade considerabil. Cu atat mai mult cu cat – precizeaza asistentul sef – fundatia a dotat spitalul cu un numar suficient de truse medicale astfel incat fiecare pacient sa aiba trusa sa proprie de tratament.
Ramona Marincas a mai adaugat ca noile dotari permit si sterilizarea unor componente ale aparatelor medicale care pana acum nu puteau fi sterilizate corespunzator. Asa este tubulatura pentru anestezie sau sistemul de barbotare pentru instalatia de oxigen. Cum personalul este pus in situatia de a demonta in vederea sterilizarii aparate complexe, cum este, spre exemplu, cel de laparoscopie, „sterilizatorii” Spitalului Judetean si-au realizat, prin eforturi proprii, adevarate carti tehnice ale acestor aparate, in care sunt descrise etapele demonztarii si montarii lor.
Model pentru altii
Statia de sterilizare a spitalului din Zalau ar putea fi utilizata ca etalon pentru celelalte unitati spitalicesti din tara, Ministerul Sanatatii propunand organizarea unor cursuri de instruire in care personalul statiei, format in Marea Britanie, sa-i pregateasca pe lucratorii din celelalte spitale din tara.