Spitalele si farmaciile vor functiona in baza unor credite de angajament, ce presupun efectuarea curenta a serviciilor, insa cu decontarea lor abia in 2010.
Sistemul sanitar salajean va putea functiona fara probleme pina la sfirsitul acestui an, la ultima rectificare bugetara primind o suplimentare de fonduri de 21.310.000 lei. Suma reprezinta, de fapt, credite de angajament pentru servicii medicale ce vor fi furnizate in acest an si decontate in 2010. Informatia ne-a fost data ieri, intr-o conferinta de presa, de conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj. Potrivit directorului adjunct Marius Tautu, peste 10 milioane de lei sunt destinati decontarii serviciilor spitalicesti, aproximativ 60 la suta revenind doar Spitalului Judetean de Urgenta. Restul de peste 10 milioane sunt pentru plata medicamentelor. Singurul domeniu neacoperit inca din punctul de vedere al bugetului pe trimestru IV este, potrivit dr. Dana Cordea, presedintele interimar al Casei, cel al programelor nationale de sanatate, pentru care se asteapta suplimentari in zilele urmatoare.
La… pachet cu aceste credite de angajament care amina, de fapt, plata furnizorilor pentru anul viitor, Executivul a mai emis, zilele trecute, o hotarire (nr.1.088) de modificare a contractului cadru, prin care se prelungesc termenele pina la care se deconteaza contravaloarea medicamentelor catre furnizori. Astfel, medica-mentele prescrise prin programe nationale de sanatate se deconteaza dupa 90 de zile de la data validarii facturilor (fata de 30 de zile pina acum), in timp ce contravaloarea medicamentelor eliberate pe retete compensate sau gratuite se deconteaza dupa 180 de zile (fata de 60 de zile pina acum).
Nimeni n-ar trebui sa se supere
Dr. Dana Cordea a precizat ca aceste modificari n-ar trebui sa supere pe nimeni, intrucit au fost operate dupa discutii prealabile cu toti cei implicati. Oricum, presedintele interimar al Casei de Asigurari a anuntat ca va fi derulata o campanie de informare a furnizorilor cu privire la aceste noutati.