Cantitati „importante” de apa inghetata au fost descoperite pe Luna, anunta NASA, subliniind caracterul „major” al acestei descoperiri. Am gasit apa si nu doar o cantitate mica, ci cantitati importante”, declara Anthony Colaprete, responsabilul stiintific al misiunii LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite). „Intr-un crater de 20 – 30 de metri, am gasit echivalentul a 75 de litri de apa”, precizeaza Colaprete.
Un alt oficial din cadrul NASA, Gregory Deloy, de la Universitatea din California, a explicat ca este o descoperire „extraordinara” si „majora”. „Este fascinant, ne arata o noua imagine a Lunii”, adauga el.
In cursul misiunii efectuate luna trecuta, NASA a prabusit o sonda LCROSS intr-un crater situat in apropierea polului sud al Lunii, pentru a studia materialele rezultate din impact, iar in acest fel a fost descoperita apa. „Se poate spune fara sa ne inselam ca in craterul Cabeus exista apa inghetata”, a explicat Colaprete. Temperatura in aceasta regiune a Lunii este extrem de scazuta. Michael Wargo, un alt expert in cadrul NASA, a evidentiat perspectivele pe care le ofera aceasta descoperire. „Ridicam valul asupra misterelor celui mai apropiat vecin si asupra sistemului solar”, a precizat el, afirmand ca Luna ascunde „multe secrete”.