Muzeul din Zalău a câștigat un proiect de 70.000 de lei de la AFCN

0
187

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a depus în cadrul sesiunii de finanţare AFCN I/2022, proiectul ”Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului cultural imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea”. În urma evaluării, proiectul Muzeului a fost selectat pentru finanțare, la aria Patrimoniu Cultural Material.

Potrivit unui comunicat de presă remis de MJIAZ, proiectul își propune documentarea, cercetarea, digitalizarea, promovarea și protejarea unui număr de aproximativ 40 de monumente arheologice și de arhitectură, care să acopere o perioadă cronologică cât mai largă și diversă, din epoca preistorică până în perioada modernă. Metoda propusă constă în folosirea noilor tehnologii, precum digitalizarea 3D și 2D (ortofotoplanuri – imagini aeriene cartate). Pe baza modelelor 3D ale monumentelor se va crea o hartă interactivă cu poziționarea monumentelor, care va apărea pe pagina proiectului.

Proiectul mizează pe digitalizarea 3D ca fiind atât o metodă inovatoare pentru promovarea proiectului cultural, cât și unul dintre elementele cheie ale unui model sustenabil de protejare a acestuia.

Cum se derulează proiectul finanțat de AFCN?

Procesul de digitalizare a monumentelor istorice va fi organizat în patru etape: identificarea în teren a monumentelor ce urmează a fi digitalizate; monumentele identificate vor fi documentate prin fotogrammetrie 2D (ortofotoplanuri), reconstrucție 3D și georeferențiere spațială într-un proiect de tip GIS, apoi evaluate din punct de vedere al stadiului de conservare și a posibilelor riscuri care le amenință; imaginile, alături de informațiile documentate, vor fi catalogate într-o bază de date special creată, ce va cuprinde fișe de analiză și evidență, utilizînd standardul European Data Model și care, ulterior, vor fi încărcate în Biblioteca Digitală Europeană (europeana.eu), precum și pe site-ul proiectului, iar la final, organizarea unei conferințe finale în cadrul căreia vor fi diseminate rezultatele proiectului.

”Monumentele istorice vizate în proiect pentru digitalizare sunt din mai multe județe ale țării, începând cu județul Sălaj, dar și din Constanța, Tulcea, Giurgiu, Argeș, Ialomița, Mehedinți, Satu Mare, Prahova, Hunedoara, Dâmbovița, Bistrița-Năsăud, Cluj, Călărași și Olt. Proiectul este derulat de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Asociația Eurocentrica și Asociația ARHAIC”, precizează managerul MJIAZ, Corina Bejinariu.

Din echipa de proiect fac parte Horațiu Cociș – coordonator proiect (MJIAZ), Bogdan Șandric – specialist evidență patrimoniu (INP), Mihaela Buruiană – specialist comunicare (INP), Marius Streinu – expert fotogrammetrie (INP), Oana Crina Borlean – expert fotogrammetrie (INP), Marian Tufaru – documentarist (INP), Aurel Stănică – arheolog (ICEM Tulcea), Eugen Stancu – partener (Asociația Eurocentrica) și Bogdan Ilieș – partener (Asociația ARHAIC).

Valoarea totală a proiectului este de 83.800 de lei, din care finanțare nerambursabilă AFCN: 70.000 de lei, contribuție proprie: 4.000 de lei și contribuție Institutul Național al Patrimoniului: 9.800 de lei.

Proiectul ”Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului cultural imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea” finanțat prin AFCN se va derula în perioada 17 ianuarie – 15 noiembrie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.