septembrie 26, 2022

Muzele isi dau intalnire la Zalau

Zalaul devine locul preferat al artelor timp de doua saptamani, in perioada 15-30 septembrie.
Cea de-a treia editie a Festivalului MuzaFest debuteaza in aceasta saptamana, deschiderea oficiala fiind programata pentru data de 15 septembrie, in sala Porolissum a Consiliului Judetean, incepand cu ora 17.00. Organizat de Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, in colaborare cu Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, Festivalul este finantat in cea mai mare parte de catre Consiliul Judetean Salaj, care a alocat 24.000 de lei, in vreme ce cunoscuta companie de transport aerian Malev din Ungaria asigura 16.000 de lei pentru aducerea in Festival a celebrei soprane Susana Proskura din Austria.
Art Forum pentru artele plastice
In ultimii ani, Zalaul a devenit o destinatie apreciata de catre artistii plastici, fie ca au origini salajene, fie ca vin din regiunile limitrofe sau chiar din strainatate. In acest fel, aducerea lor sub forma unui Forum de arta a venit de la sine, constituind o sectiune importanta de festival. Fie ca este vorba de Proiectul ReMemoria desfasurat la Porolissum si prin care se promoveaza situl arheologic in lumea artistica, fie ca avem de-a face cu expozitii, Muza-Fest vrea sa suplineasca viata artistica permanentizata intr-un oras care se bucura de putine evenimente de gen.
Ca noutate, Art Forum-ul aduce in acest an expozitia de benzi desenate „Legendarium” unde expun artistii austrieci Herbert Stoger si Christoph Raffetseder, alaturi de clujeanul Adrian Barbu.
Muzica pe toate gusturile
Oferta de Festival pentru iubitorii de muzica atinge o paleta larga, fiind programate o serie de concerte care nu fac parte din cotidianul vietii culturale salajene. Capul de afis al Festivalului este Susana Proskura, cunoscuta soprana austriaca, care va evolua pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Zalau. Muzica veche este adusa in Festival prin trei concerte sustinute de Dulcis Animus din Zalau si formatiile clujene Flauto Dolce si Fonte di Gioia. Nici muzica corala nu este lasata la o parte, sectiunea aceasta de Festival fiind sustinuta prin concertele corului Capella Transylvanica din Cluj-Napoca, Renuniunea Corala Camerata Academica Porolissensis din Zalau si de catre corul international Kavalkad. Nici iubitorii jazzului nu au fost uitati, fiind programat un concert al formatiei Jazztrotters Quartet.
Teatru, film si poezie
Teatrul este prezent la Zalau, in cadrul Festivalului, prin doua piese de studio: „Waiting Room Project – Faites vos jeux!” si „Delir in doi” cu Mihaela Panainte. Pentru cinefili, organizatorii au pregatit proiectii de filme romanesti contemporane (lungmetraje si scurtmetraje), dar si animatii. Totodata, publicul participant se poate bucura de seri literare cu poeti salajeni.
Tinerii, invitati sa invete de la maestri
O sectiune speciala este dedicata tinerilor – cea de workshop-uri. Astfel, un atelier de banda desenata si un atelier foto sunt deschise pentru tineri, timp de o saptamana, in perioada 19-24 septembrie.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.