decembrie 7, 2022

Munca la stat: Salarii majorate cu 50 la sută pentru unele categorii de bugetari

Salariile bugetarilor implicați în proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență vor crește cu până la 50 la sută. Prevederea apare într-o Ordonanță de Urgență pusă în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

Majorarea salariilor de bază se va aplica indiferent de numărul de proiecte în care este implicat angajatul.

Măsura a fost luată “având în vedere necesitatea de a asigura o bună gestionare din punct de vedere al judiciozității cheltuirii banului public a tuturor investițiilor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență și pentru a asigura un aparat de lucru suficient de adecvat care să asigure atingerea în termen a celor 507 jaloane, luând în considerare faptul că, în situația în care nu se asigură premisele unui regim de salarizare similar celui aferent implementării politicii de coeziune, există un risc extrem de ridicat la nivelul migrării personalului înalt calificat fie către instituții publice care oferă o remunerare mai avantajoasă, fie către instituții europene/internaționale sau organizații din mediul privat”.
Potrivit guvernanților, “imposibilitatea retenției personalului înalt calificat va conduce la o instabilitate a aparatului tehnic la nivelul coordonatorilor de reforme și investiții, ceea ce va genera în mod inevitabil întârzieri în atingerea jaloanelor în termenele asumate, întârzieri care la rândul lor ar face imposibilă respectarea calendarului privind depunerea cererilor de plată către Comisia Europeană”.

“Activitatea care urmează a fi desfășurată de personalul implicat în implementarea reformelor din PNRR presupune responsabilități și competențe cel puțin similare celor necesare pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, activitățile specifice atribuțiilor de coordonator de reformă/investiții sunt de o complexitate deosebită iar pentru recrutarea/retenția unui personal înalt calificat care să asigure implementarea reformelor și investițiilor în termenele asumate este necesară remunerarea în aceleași condiții pentru toate instituțiile cu atribuții și specificități similare, drept pentru care este necesară și uniformizarea condițiilor de remunerare pentru activitatea de gestionare a PNRR. (…) În caz contrar, respectiv dacă nu se asigură premisele acestei similititudini, există un risc extrem de ridicat la migrării personalului înalt calificat fie către instituții publice care oferă o remunerare mai avantajoasă, fie catre instituții europene/internaționale sau organizații din mediul privat”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit proiectului de OUG, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene vor beneficia și ei de majorarea lefurilor cu până la 50 la sută.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *