Munca la negru infloreste in plina criza. In primele noua luni din acest an, inspectorii ITM au identificat 205 persoane care munceau fara forme legale la 100 de patroni. Amenzile depasesc 300.000 de lei.
Din cauza crizei, munca fara forme legale a inflorit. Tot mai multi patroni au incalcat legea primind la munca persoane fara a le incheia un contract, evitand astfel sa plateasca dari catre stat. Potrivit datelor primite de la Mariana Pop, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, in primele noua luni ale acestui an, 100 de angajatori salajeni au fost depistati si sanctionati pentru folosirea fortei de munca fara forme legale de angajare. La acestia s-au gasit 205 persoane care munceau la negru (65 femei), de aproape doua ori mai multe decat in aceeasi perioada din 2008, cand inspectorii de munca au identificat doar 124. Au fost facute 847 de controale pe aceasta linie, in urma carora au fost aplicate amenzi in cuantum total de 309.500 de lei, iar patronii au incheiat 100 de contracte individuale de munca pe care le-au inregistrat la ITM Salaj. Inspectorii au dispus 219 masuri de intrare in legalitate, dintre care pana acum 165 au fost indeplinite de catre angajatori. 23 de patroni nu au indeplinit masurile dispuse, 12 dintre ei primind avertismente iar restul au fost amendati cu 35.000 de lei.
In acest an s-au organizat campanii pentru combaterea muncii la negru in diferite domenii: industria textila, constructii, prestari servicii, industria alimentara si panificatie, industria lemnului, comert etc. In urma controalelor desfasurate s-a constatat ca acest fenomen se manifesta cu preponderenta in constructii si confectii metalice, precum si in activitatile comerciale. Printre societatile care au practicat munca la negru se numara Agrotransport SRL Simleu (39 de persoane), Gal Trans SRL Zalau (7 persoane), Oti Mod SRL Chiesd (6 persoane), Hermes Trade SRL Zalau, Modarand Constructii SRL Ip, Estella Impex SRL Zalau, Lux Service SRL Zalau, Chirila SRL Zalau, Emi Construct SRL Zalau, Bibor Construct SRL Sarmasag etc.