decembrie 3, 2022

MS va intensifica supravegherea imbolnavirilor prin gripa

Ministerul Sanatatii (MS) va intensifica supravegherea imbolnavirilor prin gripa in perioada urmatoare, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si recomanda romanilor sa evite calatoriile in zonele unde a fost confirmata maladia.
Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a participat, luni, la sedinta operativa a Comitetului de Coordonare pentru implementarea masurilor de prevenire si control in Romania a posibilelor cazuri de gripa porcina la om. Comitetul de Coordonare al MS a stabilit, luni, primele masuri de prevenire si controla aparitiei cazurilor de gripa umana cu tulpina de origine porcina, precizand ca, in aceasta etapa, cand in Romania si Europa nu exista niciun astfel de caz, pasii care trebuie urmati vizeaza identificarea, transportul si modalitatile de internare in situatia in care ar aparea cazuri suspecte.
Comitetul a hotarat avertizarea institutiilor de sanatate publica – directiile de sanatate publica judetene, spitalele de boli infectioase, spitalele de urgenta si medicii de familie – pentru identificarea din timp a posibilelor cazuri de gripa de origine porcina. De asemenea, MS a stabilit masurile profilactice aplicabile si pasii necesari detectiei, tratamentului si ingrijirilor pentru eventualele cazuri inregistrate. Potrivit Comitetului, orice caz suspect aparut la o persoana care a calatorit in zonele afectate va fi raportat imediat si internat la Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals” din Capitala. Persoana suspecta de gripa porcina va fi izolata pana la stabilirea diagnosticului de precizie.
In plus, specialistii vor declansa ample actiuni de informare a populatiei si a mass-media privind gripa de origine porcina, modalitatile de transmitere si de prevenire a gripei. De asemenea, calatorii vor fi informati despre riscurile deplasarilor dinspre si inspre zonele cu risc.
MS va realiza o pagina informativa pe site-ul institutiei privind gripa de origine porcina pe care vor fi postate informatii generale, intrebari frecvente, masuri profilactice, cat si recomandari ale specialistilor. De asemenea, Ministerul Sanatatii va posta pe site-ul www.ms.ro o serie de recomandari pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in regiunile afectate de gripa porcina.
Totodata, MS a refacut rezerva de antivirale si substante dezinfectante, respectivele produse fiind distribuite spitalelor de boli infectioase din centrele universitare. Comitetul de coordonare recomanda populatiei sa intensifice regulile de igiena personala, in special spalatul pe maini, folosirea batistei personale pentru tuse si stranut, evitarea automedicatiei, dar a calatoriilor in zonele afectate. In cazul in care acestea sunt inevitabile, vor fi respectate cu strictete regulile de igiena personala.
Potrivit specialistilor, gripa umana cu tulpina porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparata termic. Simptomele gripei umane cu tulpina porcina sunt similare cu cele intalnite in cazul gripei obisnuite. Orice persoana care prezinta semne de gripa, respectiv febra, simptome respiratorii, care a calatorit in ultima perioada in zonele afectate, SUA – California, Texas, Kansas, Ontario -si Mexic trebuie sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia.
In caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile este obligatorie izolarea la domiciliu, purtarea unei masti care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu). De asemenea, va fi anuntat imediat medicul de familie. In cazul in care medicul de familie nu poate fi contactat sau bolnavul nu are medic de familie, acesta se va prezenta de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase (spital de boli infectioase, sectia de boli infectioase).

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *