septembrie 29, 2023

Morminte dacice descoperite la Șimleu Silvaniei, pe Măgură

0

Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău a reluat, anul acesta, cercetările arheologice în cimitirul dacic de la Șimleu Silvaniei-Observator.

Acesta este amplasat în hotarul localității Șimleu Silvaniei, pe Măgura Șimleului, la cota maximă a acesteia, de 596 metri. Cercetarea a debutat în anul 2022 și a continuat în anul 2023, între 3-17 iulie. Mai multe indicii, cât și descoperirea, în anul 2022, a unui mormânt de războinic dac de incinerație, au îndemnat arheologii la reluarea cercetărilor.

Campania anului 2023 a intenționat să surprindă, prin extindere, o mai mare suprafață din incinta sitului, pentru descoperirea altor morminte dacice.

“Campania acestui an a avut ca rezultat descoperirea a încă trei morminte dacice de incinerație, două în urnă și unul cu lance pe platformă amenajată special. Au mai fost descoperite și urmele a două locuințe preistorice cu un relativ bogat inventar ceramic. Nu în ultimul rând au fost descoperite artefacte dacice din fier, bronz și argint (catarame, cuțite, accesorii vestimentare, podoabe topite pe rugul funerar) dispersate pe toată suprafața, atât datorită ritualurilor, cât și amenajărilor ulterioare moderne la care a fost supusă zona (eroziuni naturale, amenajări genistice, căutări de comori, tăieri și plantări de arbori)”, explică responsabilul de șantier, Dr. Horea Pop, Șef secție Cercetare Științifică.

Cercetarea s-a derulat în cadrul proiectului ”Sacru și profan la dacii din nord-vestul României”, finanțat de Consiliul Județean Sălaj prin Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, cu implicarea partenerilor dr. Aurora Pețan de la Universitatea de Vest din Timișoara și Ovidiu Udrescu de la Facultatea de Istorie din Pitești și participarea numeroșilor voluntari.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut