noiembrie 26, 2022

Modificarile aduse la legile Justitiei au scos din nou romanii in strada

Guvernarea PSD *a reusit” sa scoata din nou oamenii in strada, la proteste, cu propunerile ministrului Justitiei prin care lupta anticoruptie este politizata, adica devine nula.

Duminica seara, mii de romani s-au adunat, in mai multe orase din tara, pentru a protesta impotriva proiectului de modificare a legilor Justitiei, prezentat saptamana trecuta de ministrul Tudorel Toader. S-a iesit in strada in capitala, Timisoara, Cluj Napoca si în Brasov. Sutele de protestarari au declarat ca nu sunt de acord ca democratia si principiile democratice sa fie grav stirbite prin modificarile pe care intentioneaza sa le aduca guvernantii in domeniul justitiei. Aproximativ trei mii de oameni au protestat in Bucuresti si cateva sute in celelalte orase. “Cuib de hoti si de mafioti!”, “Dragnea, nu uita, Romania nu e a ta!”, si “Tudorel, nu uita, asteptam demsia!” au fost cateva dintre scandarile protestatarilor.

In baza propunerilor prezentate de ministrul Tudorel Toader, politicul va avea un amestec evident in actul de justitie, iar separarea puterilor in stat va deveni doar o poveste, lucru remarcat de mai multi analisti politici, nu doar de vocea strazii.
Cea mai contestata propunere e cea potrivit careia presedintele nu va mai numi sefii de la DNA, DIICOT si Parchetul General. Ministrul a afirmat ca viitorii procurori-sefi vor fi numiti de Sectia de Procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei. Altfel spus, conducerea acestor institutii va fi numita de un ministru, oricare ar fi el, numit politic. E logic care va fi criteriul primordial pentru numirile procurorilor sefi, dincolo de faptul ca se nasc mari semne de intrebare cu privire la obiectivitatea acestora. Mandatele lor ar urma sa fie de 4 ani, nu de 3 ca in prezent. De asemenea, se va infiinta o structura noua care-i va urmari penal doar pe judecatori, iar acestia vor fi buni de plata pentru erorile comise in exercitarea profesiei. Tudorel Toader a precizat ca presedintele Înaltei Curti va ramâne numit de presedintele României, la propunerea Sectiei de Judecatori a CSM.
Ministrul Justitiei a declarat ca proiectul de lege va fi trimis la Guvern, de unde va ajunge in Parlament, cu promisiunea ca acesta va urma procedura legislativa fireasca, nu prin ordonanta de urgenta.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune ca nu intelege de ce se protesteaza

„Sincer, nu am înteles împotriva a ce protesteaza. Marea problema, ca am înteles ca foarte multi sunt suparati ca în acest set de principii exista si propunerea ca numirea procurorilor sefi sa nu mai fie facuta de presedinte, ci de CSM. E un punct de vedere, eu n-am fost în strada, cu toate ca si eu am avut acelasi punct de vedere. Eu în toamna am spus ca nu sunt de acord cu proiectul domnului Popescu Tariceanu, sustinând tot ideea ca ramân trei entitati pe acest circuit de numire, dar asta nu înseamna ca trebuie sa ma napustesc pe un om care a enuntat niste principii. Este doar începutul unui proces care nu va fi simplu, un proces legislativ, constitutional si democratic.(…) Niciun ministru nu e robot, oamenii sunt membrii Guvernului, au puncte de vedere, cred în ele, le sustin, le argumenteaza. În perioada urmatoare fiecare trebuie sa spuna argumente si contraargumente, dar într-un mod civilizat. Noi trebuie sa facem eforturi sa avem capacitatea, în aceasta tara, sa gestionam dezbateri civilizate, nu cu patima si nu aparând interese personale, care practic sunt si temporare”, declara liderul PSD, Liviu Dragnea, joia trecuta.
24 de ore mai tarziu, vineri, acelasi Liviu Dragnea a iesit public cu un nou punct de vedere, in care contrazice ce a spus cu o zi in urma.
„Aveti impresia ca România trebuie sa mearga înainte sau înapoi numai dupa ce dorinte are Klaus Iohannis? Nu. Sistemul de Justitie nu trebuie sa se învârta în jurul lui Klaus Iohannis, nici a lui Kovesi, nici a lui Lazar. Sunt niste principii, vor fi niste texte, vor fi dezbateri foarte serioase. Daca în final majoritatea parlamentara va decide într-un fel, aceea vom sustine, dar dupa argumente foarte serioase.(…) Vom analiza fiecare text din acele proiecte de legi, dar niciodata eu nu o sa fiu de acord ca sa dam inainte sau înapoi dupa dorintele sau supararile unuia sau altuia care este vremelnic într-o functie si care e speriat ca poate ar pierde niste pâghii”, a declarat Liviu Dragnea.

Pe urmele Ordonantei 13

De asemenea, liderul PSD ne transmite sa fim linistiti, sa nu ne agitam degeaba. “De ce e atâta patima pe niste propuneri? Mai este cale lunga pâna când o sa fie aprobate. Parlamentul decide. Pâna atunci mai e cale lunga. Atunci o sa fie dezbateri foarte serioase. Când o sa vedem toate argumentele o sa luam o decizie”, a spus liderul PSD la un post national de televiziune, duminica seara.
Asa o fi, Parlamentul decide. Doar ca romanii care au iesit in weekend in strada si-au amintit ca acelasi Parlament a decis sa voteze si OUG 13, transformata in proiect de lege, dupa ce in forma initiala a scos lumea in strada cu saptamanile, mai ceva ca la Revolutie.

Uniunea Europeana este scandalizata
ca nu vrem sa combatem coruptia

Presedintele Frantei ne-a spus franc in fata ca noi nu vrem sa scapam de coruptie, iar Comisia Europeana ne cere explicatii legat de modificarile legilor Justitiei.
Dupa ce ministrul Tudorel Toader a prezentat, intr-o conferinta de presa, modificarile pe care le are in vedere, Comisia Europeana a solicitat, de indata, sa vada, negru pe alb, cele spuse de ministru si a cerut autoritatilor române proiectele privind modificarile Legilor Justitiei.
”Comisia a vazut stirile din presa. Solicitam autoritatilor române proiectele de legi si explicatii suplimentare. Apoi vom studia cu atentie. Între timp, vrem sa vedem ca autoritatile române au urmat recomandarea noastra din raportul din ianuarie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie. Ireversibilitatea progreselor realizate de România în lupta împotriva coruptiei, din ultimii zece ani, este esentiala pentru Comisie. Comisia este pregatita sa coopereze cu România în ceea ce priveste obiectivele MCV”, ne-a transmis forul europeran.
MCV este un mecanism de monitorizare a justitiei din România (si din Bulgaria) si a fost adoptat la primirea noastra în Uniunea Europeana. Cat timp va fi mentinut acest sistem de monitorizare asupra noastra, vom fi considerati o tara de rangul doi in Uniunea Europeana, oaia neagra care trebuie atent supraveghetaa, atentionata o data la sase luni ca avem coruptie sau ca nu avem justitie independenta.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, ne-a spus, verde in fata, la receptia organizata joi, cu ocazia vizitei sale in Romania, ca noi nu prea vrem sa luptam impotriva coruptiei. “n opinia sa, proiectul de reforma a justitiei, în forma actuala, nu dovedeste vointa de a lupta împotriva coruptiei. “Proiectul de reforma a sistemului judiciar din România nu este corent cu vointa de a lupta împotriva coruptiei”, a spus presedintele francez.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *