septembrie 21, 2023

Modificări în Codul Muncii cu privire la concedii

0

Potrivit noilor modificări aduse Codului Muncii, pe durata perioadei concediului de îngrijitor salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă anual și constituie vechime în muncă și în specialitate.

”Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului”, prevede legea.

O altă noutate se referă la reducerea numărului de salariați de la care negocierea colectivă este obligatorie. Astfel, ”negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 10 salariaţi”.

Ordonanța care modifică legislația muncii aduce schimbări și în ceea ce privește soluționarea conflictelor de muncă. Ca urmare, în vederea promovării soluţionării amiabile şi cu celeritate a conflictelor individuale de muncă, la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot cuprinde în contract o clauză prin care se stabileşte că orice conflict individual de muncă se soluţionează pe cale amiabilă, prin procedura concilierii.

Cauzele referitoare la conflictele individuale de muncă și la conflictele colective de muncă se soluționează în prima instanță de către tribunal. Cererile referitoare la aceste cauze se adresează tribunalului în a cărui circumscripție reclamantul își are domiciliul, reședința sau locul de muncă ori, după caz, sediul.

Un alt element de noutate este adus de Legea nr.140/2023, care completează situațiile în care contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa salariatului, cu cazul în care activitatea specifică în calitate de asistent maternal, asistent personal al persoanei cu handicap grav sau asistent personal profesionist se desfășoară pe bază de contract încheiat în condiţiile legii.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut