Cei care se numara printre ghinionistii care nu-si mai primesc leafa pentru o luna de munca la timp nu trebuie sa renunte. O simpla reclamatie le poate rezolva problema
Tot mai multi patroni sunt afectati din ce in ce mai grav de criza. Scad comenzile, vanzarile sunt mai putine, unii au dat faliment, multi salariati si-au pierdut locul de munca. Sunt, insa, si intreprinzatori care nu renunta la angajati deoarece au nevoie de ei pentru bunul mers al lucrurilor in firma, dar intampina dificultati cand este vorba de plata salariilor. In 2009 multi s-au lovit de aceasta problema, dar si mai multi si-au primit leafa cu o intarziere si de cateva luni. Ce te faci cand nu-ti primesti salariul?
Este ca un circuit. Nu primesti salariul la timp, nu-ti poti plati cheltuielile la timp, nici ratele la banca, mai esti si penalizat si asa mai departe. Cei aflati intr-o astfel de situatie devin stresati, nu mai pun pasiune in ceea ce fac si isi cauta alt loc de munca. Pentru a-ti primi drepturile banesti iti poti reclama seful la Inspectoratul Teritorial de Munca.
EFECTE
Problemele celui care-si asteapta leafa de ceva vreme se adancesc cu atat mai mult cu cat intarzie plata salariului. Va avea penalitati pentru creditele neachitate la timp, stand cu frica in san numai la gandul ca exista posibilitatea sa nu se rezolve situatia si si-ar putea pierde casa. Insa pana acolo mai sunt cheltuielile cu intretinerea. Angajatii care trec printr-o astfel de experienta nu mai dau randament la locul de munca, nu-si mai indeplinesc responsabilitatile si sunt frustrati, mai ales daca avem in vedere faptul ca sunt motivati cel mai mult de aspectul financiar in aceasta perioada.
Reclamatia la ITM
Ca angajat poti face reclamatie la ITM daca patronul nu ti-a dat salariul la timp sau nu ti l-a mai dat deloc. Dar fii atent! Reclamatia la ITM trebuie facuta in perioada in care esti inca angajat la compania respectiva. Seful tau va fi obligat sa-ti dea banii si va primi si o sanctiune pentru neplata salariului. Se poate ajunge si in instanta in cazul in care acesta se sustrage din diferite motive acestei obligatii. Dar daca mergi la ITM abia dupa ce nu mai esti angajatul celui care ti-e dator cu cateva salarii, atunci ITM-ul nu te poate ajuta tocmai pentru ca nu mai exista raporturi de munca intre tine si societatea comerciala. Iar in acest caz, singura cale prin care iti poti primi banii este instanta. Oricum ai proceda, este dreptul tau, iar angajatorul poate fi chemat in instanta inclusiv in cazul in care acesta se afla in situatie evidenta de imposibilitate de plata.
Specialistii spun ca daca intarzierile sunt pe termen scurt, de maxim o luna, iar compania stie cum sa comunice acest lucru, sunt sanse ca angajatii sa poata tolera pe moment situatia respectiva, mai ales intr-o companie in care managerul a dovedit anterior ca este corect, de incredere si isi respecta angajatii. Asa nu vor fi reper-cusiuni negative importante nici asupra angajatilor, nici asupra angajatorilor.
Modalitati de recuperare a salariului neprimit
Articole
Valiza neîncăpătoare
Ziua bună! Într-unul dintre primele lui scurt-metraje, îl vedem pe Charlie Chaplin pe punctul de a pleca într-o călătorie. Charlie își face valiza, dar o face haotic, în grabă mare, și-și alege una prea mică. Încearcă să înghesuie totul acolo. Apasă cât poate el de tare valiza, se împinge în ea, o îndeasă, iar pentru a o închide se urcă pe ea și, într-un final, reușește să o închidă. Este mulțumit, în sfârșit poate răsufla ușurat. Însă,…
Mai mult...Inima și ale ei…
Ziua bună, dragi cititori! O broască țestoasă viețuia în pace la țară. Într-o bună zi, o vară de-a ei care locuia la oraș o pofti să-i facă o vizită. Arzând de dorința de a vedea și ea un pic lumea, țestoasa de la țară primi invitația. Distanța nu era mare, până acolo nu era mai mult de un kilometru, dar pentru țestoasa noastră însemna cale lungă. Își făcea totuși iluzii că drumul nu-i va lua mult…
Mai mult...