septembrie 25, 2023

Foc de arma in Fondul de vanatoare 17 Starciu, duminica – 15 februarie 2009. Era ziua in care se incheia sezonul la caprioare, de fapt, asa cum ne-au declarat reprezentantii AJVPS Salaj, la caprior (mascul si femel) nici nu mai era cota si, deci, nici autorizatie nu avea nimeni. In schimb, vanatorii impatimti puteau trage la mistret, vulpi si fazan. In acea zi, o grupa de aproximativ 15 vanatori au batut drumul degeaba si s-au retras pe un pod pentru odihna si o masa frugala. Asa dupa cum rezulta si dintr-o lunga scrisoare adusa la sediul redactiei noastre, “tihna” grupei a fost perturbata de aparitia unei caprioare ranite si haituita de doi caini. Avand in vedere ca ciuta s-a “blocat” in albia raului, iar cainii o atacau cu furie, vanatorii au asistat neputinciosi la un “spectacol” crud, incheiat cu moartea caprioarei. Au reusit doar sa puna lesa la cele doua animale infierbantate si sa sesizeze pe seful de Post de politie din Horoatu Crasnei, care, la randu-i, a sesizat Biroul Arme, Exploziv, Substante Toxice din cadrul IPJ Salaj, care a si trimis in zona o echipa operativa pentru cercetarea situatiei. Intre timp, la fata locului a aparut un autoturism marca Opel Frontera, de culoare alba, cu numar de inmatriculare provizoriu (n.n. rosu – ultimele cifre 3.482), din care a coborat Opris Dan. Iata cum descriu, cei care ne-au sesizat, scena care a urmat: “Masina s-a oprit la circa 100 de metri de noi, din care a coborat Opris Dan. A venit la noi reprosandu-ne ca i-am retinut cainii, pentru ca el, dincolo de sosea, in padure, a tras un foc de arma la un mistret care a alergat in directia noastra si ca nu avem nici un drept sa-i retinem cainii. In acel momentu, seful de post din Horoatu Crasnei, care a asistat la cele intamplate, i-a aratat ca in albia raului nu este un mistret, ci o caprioara si ca in scurt timp urmeaza sa soseasca in acel loc, pentru cercetari, o echipa operativa pentru ancheta. La auzul acestora, Opris Dan a dezlegat cainii cu forta si apoi a fugit la masina, unde s-a urcat la volan, iar cei doi caini in spate, demarand in tromba. Mentionam ca in timp ce Opris se indrepta spre masina, a fost somat in repetate randuri sa se opreasca, dar acesta a ignorat orice somatie. Dupa plecarea masinii, au sosit si ofiterii din cadrul AEST, demarand ancheta si au facut fotografii cu urmele caprioarei impuscate, totodata ridicand de la fata locului proba (n.n. caprioara moarta) pentru efectuarea de expertize. Celor prezenti ni s-au luat declaratii la Postul de politie din Horoatu Crasnei, unde am relatat cu lux de amanunte cele intamplate”.
Despre aceasta situatie, am aflat cateva informatii de la IPJ Salaj si AJVPS Salaj. Opinia celor de la Filiala Salaj a Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor, unde am discutat cu ing. Cristian Crisan – director si Stelian Muresan – secretar, a fost ca s-a incalcat legea si s-au aratat indignati de situatia creata. Din declaratiile lor am aflat ca s-a eliberat, pentru grupa respectiva de vanatoare (in 13 februarie), autorizatie pentru Fondul de vanatoare 17 Starciu – la mistret, vulpe si fazan. Pentru caprior, chiar daca era inca sezon pana in 15 februarie, nu era cota. Fondul de vanatoare 17 este repartizat grupei condusa de Cornel Domuta si unui alt grup (n.n. din care face parte si Opris Dan) care nu a fost de acord sa se comaseze cu grupa Domuta. Grupa de 8 a dorit tot timpul sa activeze intr-un numar mai mic. Motivul poate fi intuit. Vizavi de motivatia ca “nu s-a vrut impuscarea caprioarei, ci a unui mistret”, reprezentantii AJVPS au precizat ca “vanatorii au obligatia sa nu apese pe tragaci pana nu se identifica precis tinta. Nu se poate impusca la voia intamplarii^. De asemenea, ni s-a spus ca “aceasta echipa “fantoma”, in sezonul de vanatoare 2007-2008 (03.03.2007-28.04.2008), a avut autorizatii de vanatoare pentru 198 de zile la rapitoare, dar nu a declarat nici cel putin o cotofana. Au dorit, tot timpul, autorizatii pe perioade lungi, pentru a nu putea fi controlati”. Ni s-a mai spus ca Opris Dan a mai avut alte doua abateri de la normele de vanatoare, dar de fiecare data a fost “iertat”.
Tincuta Dumuta, purtatorul de cuvant din cadrul IPJ Salaj, ne-a declarat ca acest caz este cunoscut la nivelul IPJ, unde Opris Dan este lucrator in calitate de organ de cercetare penala la Politia Judiciara. De asemenea, se stie ca domnul Opris are permis de arma de vanatoare si ca a participat la vanatoare duminica, dar ca nu a avut intentia de a vana caprioare, ci mistret. Am mai fost informati ca toate cele trei arme (ale lui Opris Dan, Ioan Baidoc si Valentin Rastau) au fost retinute pentru expertizare de catre Serviciul Criminalistica si ca animalul mort (caprioara) este depozitat la Directia Silvica in acelasi scop. Dosarul in cauza a fost inaintat si inregistrat la Parchetul de pe langa Tribunalul Judetean Salaj pentru continuarea cercetarilor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut