ianuarie 31, 2023

MIRSIDUL – “pe mana“ unui primar care si promite si face

Calin Bereschi. Un fecior fain, un barbat ajuns in plinatatea puterii varstei – 40 ani, un om cu familie frumoasa in care are patru “functii” – nepot, fiu, sot si tata, un cetatean apreciat de consateni, dovada ca, vara trecuta, l-au ales pentru a treia oara sa le fie primar.
Da, Calin Bereschi este primarul comunei Mirsid si se afla la al treilea mandat in aceasta functie, primele doua inregistrandu-se in perioada 1996-2004.
“Mi-aduc cu placere aminte de acei ani, se confeseaza primarul Bereschi, mai cu seama ca in acea perioada s-a realizat cea mai importanta investitie la nivelul comunei Mirsid. Este vorba de introducerea gazului metan in toate cele patru sate ale comunei – Mirsid, Popeni, Firminis si Moigrad, reteaua conductei de medie presiune intinzandu-se pe o lungime de 37 km. Printre realizarile perioadei in discutie se numara si introducerea, in toata comuna, a telefoniei cu sase numere precum si pietruirea a trei km de drum comunal in Firminis. Au mai fost, bineinteles, si altele, dupa cum au existat si neimpliniri, regrete. Bunaoara, una dintre nemultumirile personale din acea vreme este legata de nerealizarea legaturii dintre Moigrad si Mirsid, printr-un drum ca lumea, ca sa ma exprim in termenii locului. Sper, insa, ba chiar promit, sa rezolv aceasta legatura in actualul mandat”.
L-am intrebat pe Calin Bereschi ce invataturi a tras in perioada 2004-2008, cand n-a fost primar, ci doar consilier local PSD, in opozitie. “Am inteles si descoperit multe lucruri, care acum mi-s de folos si doresc sa le pun in practica. De exemplu, am dedus atunci ca intre executiv si consiliul local nu exista o relatie de incredere. Or, pentru ca un primar sa-si poata vedea indeplinite promisiunile facute alegatorilor, este nevoie de o atmosfera ca-ntr-o familie la nivelul relatiei primarie-consilieri, de consultare si de o buna conlucrare”.
Promis si… facut
Cum a fost reprimit in 2008 dupa ce a recastigat, pentru a treia oara, alegerile pentru functia de primar?
“Cu bucurie, dupa cate mi-am dat seama, marturiseste primarul Mirsidului, si asta pentru ca au incredere in mine. Si chiar dupa alegerile de anul trecut le-am… oferit cateva dovezi, in sensul respectarii promisiunilor. Bunaoara, am promis celor din Firminis un miliard de lei vechi pentru viitoarea biserica ortodoxa, un miliard au primit. Pentru acelasi lacas s-au mai obtinut, de la bugetul de stat, inca 60.000 lei noi.
Vom aloca niste sume (in total, vreo 50.000 lei noi), de la bugetul local si celorlalte biserici din comuna, pentru diferite lucrari si actiuni.
O alta promisiune onorata in toamna lui 2008 a fost modernizarea iluminatului public, prin inlocuirea corpurilor vechi de iluminat cu corpuri performante si economice, in acelasi timp. Dupa Mirsid si Firminis, unde s-a facut deja inlocuirea acestor corpuri, vor urma si celelalte doua sate, Popeni si Moigrad”.
“La capitolul realizari, in mandatul prezent, a adaugat Calin Bereschi, as mentiona inca doua lucrari de care sunt bucuros ca s-au facut: pietruirea drumului de la biserica din Moigrad pana in varful Hagaului si asfaltarea unui kilometru din drumul spre Firminis de la sosea, urmatorul kilometru aflandu-se in pregatire pentru asfaltare. Cred ca merita mentionata si achizitionarea, in toamna lui 2008, a unui microbuz scolar, deosebit de util”.
La zi si pentru… perspectiva
In acest moment, printre lucrarile si actiunile “pe rol” de pe agenda primariei si implicit a primarului figureaza:
-finalizarea lucrarilor la |coala din Popeni, localul fiind “supus” unor renovari si modernizari din temelii (construirea unui corp nou si repararea generala a cladirii, inclusiv amenajarea salilor, a grupurilor sociale, asfaltarea curtii, realizarea incalzirii centrale si pe lemne etc.);
-recuperarea fostei conducte de apa industriala, conducta ce a fost dezafectata si transferata Primariei Mirsid de catre Consiliul Judetean; tronsoanele recuperate vor fi utilizate pentru construirea de poduri si podete pe raza intregii comune si la preturi deosebit de convenabile;
-continuarea reparatiilor si renovarilor la Dispensarul uman din Mirsid unde a fost schimbat, deja, acoperisul; finantarea este asigurata dintr-un fond de 25.000 lei noi, cu destinatie speciala, primit cu ajutorul Consiliului Judetean;
-introducerea apei potabile in Mirsid, pe Ordonanta 7, lucrare preconizata a se finaliza in luna iunie a.c.
Pentru perspectiva pot fi mentionate:
-asfaltarea ulitelor din centrul de comuna, Mirsid, lucrare pentru care a fost prevazuta in bugetul local suma de 200.000 lei noi;
-trecerea zonei “Fundatura”, denumita si zona caselor de vacanta, in noul PUG al comunei, cu intreaga suprafata in regim intravilan; tot pentru aceasta zona, aflata la iesirea inspre Zalau pe partea dreapta, primaria este pregatita sa organizeze licitatia in vederea realizarii iluminatului public, a conductei de gaz metan, conducta de apa potabila fiind pozitionata;
-realizarea, si la |coala Gimnaziala din Mirsid, a instalatiei de incalzire pe gaz;
-implementarea unui proiect integrat prin F.E.A.D.R., masura 322 pentru introducere apa potabila si canalizare in satele Firminis si Popeni, modernizarea si dotarea Caminului cultural din Popeni, asfaltarea a 1,2 km de ulite in Popeni si construirea unui centru de zi pentru copii in Mirsid; documentatia fiind aproape finalizata.
Sediu nou pentru primarie
La vremuri noi, sediu nou. Asta si-au propus primarul Calin Bereschi si consilierii locali cand au hotarat sa demareze demersurile pentru construirea unui sediu nou al Primariei Mirsid. Documentatia noii cladiri, ce va avea trei niveluri – demisol, parter si etaj – si care va fi amplasata in spatele actualului sediu al primariei (foto), este in lucru. De la bugetul local s-au alocat pentru acest obiectiv aproape 200.000 lei. Cum valoarea totala este estimata la circa 800.000 lei, primarul si consilierii mizeaza pe gasirea si a altor surse de finantare. Asa cum ne-a marturisit si primarul Bereschi, se doreste ca lucrarile la noul sediu al primariei sa inceapa in maxim doua luni de zile.
Sarbatoarea comunei, negresit
“Si de-o fi nevoie sa ne facem… luntre si punte, si tot vom organiza la vara sarbatoarea comunei, ne-a incredintat primarul Calin Bereschi. Concret, va fi vorba de a IX-a editie a “Zilelor comunei Mirsid”, sarbatoare pe care intentionam sa o organizam tot la Complexul “Porolissum” de la Moigrad. Speram ca editia din 2009 sa fie una reusita si cu cat mai multi oaspeti”.
Ganduri bune, multumiri si urari
“N-as vrea sa incheiem aceasta… povestire despre primar, primarie si comuna Mirsid inainte de a mentiona faptul ca intre mine, primarul comunei si consilierii locali exista o buna colaborare, pentru care le multumesc, ne-a declarat Calin Berschi. De asemenea, o conlucrare eficienta, intr-o atmosfera de lucru si de prietenie, exista si in relatiile cu colegii din primarie, multumiri cuvenindu-li-se si acestora.
As mai sublinia, in mod deosebit, faptul ca ma bazez foarte mult pe sprijinul domnului viceprimar Ovidiu Bodea, un coleg harnic, care se implica intotdeauna, cu responsabilitate si folos, in toate actiunile care privesc mai-binele comunitatii”.

Acum, in preajma Sfintelor Sarbatori de Pasti, doresc sa adresez tuturor locuitorilor comunei Mirsid urari sincere de bucurii si sanatate, de liniste si pace sufleteasca.
SARBATORI FERICITE!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut