Mircea Pop: ”Rata somajului ar putea ajunge la 9%”

Daca in anii trecuti, rata somajului era la nivelul judetului constanta, acum este intr-o continua crestere. Criza care s-a abatut asupra economiei a secat multe firme. Din noiembrie 2008, patronii fac reduceri de personal, concedieri colective, tot mai multe persoane ramanand pe drumuri. Multe societati au intrat in faliment. Rata somajului n-a stagnat deloc in ultimele sase luni. Dimpotriva. Daca in noiembrie anul trecut era de 4,9%, in decembrie 2008 ea a urcat la 5,47%, iar in primele doua luni ale acestui an a trecut de 6%. In prezent, rata somajului a atins cota de 7,52%. “Daca se mentine acest trend, adica intrarea in somaj a circa 100 de persoane intr-o saptamana, iar iesiri prin angajare de numai 20, rata somajului va tot urca, astfel ca, pana la sfarsitul anului, ar putea ajunge si la 9%”, a declarat Mircea Pop, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj.
In prezent, Salajul este pe locul 14 in tara printre judetele cu cea mai mare rata a somajului. Din 2001, cand era de 8,9%, cu peste 10.000 de someri, in judetul nostru nu a mai urcat atat de mult in ultimii ani. S-a mentinut in jurul valorii de 5 sau 6%. Pana acum, 29 de firme au dat afara aproape 1.000 de salajeni.
Din totalul somerilor (peste 8.000), 56% sunt someri care beneficiaza de indemnizatia de somaj, iar 39% sunt femei. Atat cei indemnizati cat si cei neindemnizati pot participa gratuit la cursurile de formare profesionala, care vor incepe la finele lunii mai. In urma calificarilor, sansele sa-si gaseasca un loc de munca sunt mai mari.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *