noiembrie 29, 2022

Miniştrii Guvernului Cioloş – oameni instruiţi, cu experienţă europeană şi din mediul privat

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a anunţat ieri lista celor 21 de miniştrii pe care i-a propus pentru a face parte din cabinetul său. 

“Am urmărit să aleg oameni cu competenţe şi experienţă (…) sau chiar români care lucrează în administraţia europeană, oameni care activează în organizaţii din societatea civilă. M-am orientat spre oameni cu viziune, cu idei şi experienţă în management”, a spus premierul desemnat, precizând că a urmărit să fie un echilibru între oameni tineri, cu formare profesională solidă, şi oameni cu vastă experienţă. “Am urmărit să fie profesionişti, integri, deschişi spre dialog şi cu ei voi merge în faţa Parlamentului mâine şi poimâine, pentru audieri”, a mai spus Cioloş despre cabinetul său, în care mulţi dintre cei nominalizaţi vin cu experienţă din structuri europene, din mediul privat, iar un aspect interesant este că o treime din cabinet sunt femei.
Cristina Guseth – ministrul Justiţiei.
Are 56 ani, este din 1998 directorul fundatiei Freedom House România, unul dintre ONG-urile cu mare credibilitate în zona de integritate şi politici anticorupţie. A iniţiat şi coordonat programe de pregătire pentru jurnalişti şi manageri de presă şi a coordonat programul şcolii BBC în România. Freedom House România organizează concursul “Tânărul Jurnalist al Anului”, prin care susţine jurnalismul de investigaţie, potrivit prezentării de pe site-ul organizaţiei. Între 2005 – 2007, Guseth a coordonat relaţiile media ale Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti.
Lazăr Comănescu – ministrul Afacerilor Externe
Are 66 ani, este un diplomat român care a îndeplinit funcţia de ministru de externe al României între 15 aprilie şi 22 decembrie 2008. La data de 14 aprilie 2008, Lazăr Comănescu a fost numit prin decret în funcţia de ministru a Afacerilor Externe, fiind învestit în funcţie a doua zi. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a avansat această propunere, fără a se consulta cu conducerea PNL şi a o supune votului, iar preşedintele Traian Băsescu a semnat rapid decretul de numire.
Costin Grigore Borc – vicepremier şi ministrul Economiei
Are 50 ani, este actualul director general al filialei din România a Lafarge Ciment, ocupând înainte aceeaşi funcţie la reprezentanţa din Serbia a companiei. El a fost şeful cancelariei lui Radu Vasile, prim-ministru al României în mandatul lui Emil Constantinescu. în perioada 1991 – 1994, Grigore Borc a fost Asistent special al preşedintelui Ion Iliescu din partea Partidului Naţional ţărănesc.
Mihnea Ioan Motoc – ministrul Apărării Naţionale
Are 49 de ani şi este ambasadorul României la Londra. în anul 2003 Mihnea Motoc a fost trimis ca ambasador extraordinar şi plenipotenţiar şi reprezentant permanent al României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, îndeplinind această funcţie timp de 5 ani. în această calitate, el a fost în anii 2004 – 2005 reprezentant al României în Consiliul de Securitate al ONU. Motoc a fost transferat în 2008 ca ambasador extraordinar şi plenipotenţiar şi şef al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. Pe 18 noiembrie 2014, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Mihnea Motoc ca ministru de externe, după demisia lui Teodor Meleşcanu. Pe 24 noiembrie 2014, Mihnea Motoc a renunţat să mai fie nominalizat pentru postul de ministru de Externe, după ce soţia sa, judecătoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul că o astfel de numire i-ar crea ei o situaţie de incompatibilitate la CEDO. Mandatul de reprezentant la Uniunea Europeană s-a încheiat în aprilie 2015, atunci el fiind numit ambasador al României în Regatul Unit.
Petre Tobă – ministrul Afacerilor Interne
Petre Tobă este inspector general al Poliţiei Române din mai 2012, funcţie cu rang de secretar de stat, numele său apărând în 2014 într-un scandal în care au fost implicaţi Victor Ponta şi baronul de Mehedinţi Adrian Duicu. Dacian Cioloş l-a prezentat ca propunere la MAI subliniind cariera sa îndelungată în domeniu, lucru arătat şi de CV-ul lui Petre Tobă. Anterior (martie – mai 2012) a fost secretar de stat în MAI, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţa Publică, iar între martie 2011 şi martie 2012 a fost secretar general adjunct al MAI, se arată în CV-ul publicat pe site-ul Poliţiei. El a mai fost Inspector general între 2009 şi 2010 şi adjunct al şefului Poliţiei Române în perioada 2007 – 2009. Între 2003 şi 2007 a ocupat funcţii de conducere în direcţia de poliţie a Capitalei.
Anca Dana Dragu Paliu – ministrul Finanţelor Publice
Are 42 de ani, în prezent economist în cadrul Directoratului general de economie şi finanţe al Comisiei Europene. A lucrat în cadrul biroului local al FMI, dar şi la BNR.
Marian Dan Costescu – ministrul Transporturilor
Are 46 de ani şi a înfiinţat, dezvoltat şi condus companii de inginerie feroviară, precum Forschung Mess – und Daten -Technik Zentrum (Germania) şi Sistematic Engineering (România). A fost responsabil individual sau în echipe complexe, pentru strategiile de achiziţie, restructurare, repoziţionare pe piaţă sau integrare în structura dorită de acţionariat, ori autoritatea tutelară a unor companii precum: Romvag (România), Karsdorfer Eisenbahn – KEG/Cale Ferată Privată (Germania), Autoritatea Feroviară Română (AFER).
Adrian Curaj – ministrul Educaţiei Naţionale
Are 57 de ani; este Director general al UEFISCDI, instituţia care împarte pe bază de competiţii banii alocaţi cercetării de către guvern şi aflată sub asediul comisiei de învăţământ din Senat, condusă de Ecaterina Andronescu, care încearcă să o desfiinţeze sau reorganizeze de mai bine de un an. Adrian Curaj este profesor la Automatica – Politehnica stop_coloana Bucureşti şi a fost consultant al Băncii Mondiale, UNESCO şi Comisei Europene pentru realizarea de studii pe educaţia terţiară, pe politici în ştiinţă şi inovare.
Andrei Baciu – ministrul Sănătăţii
Este un tânăr medic chirurg, cu experienţă în străinătate, dar şi experienţă în managementul spitalicesc. Andrei Baciu a absolvit în urma cu patru ani Facultatea de Medicină din Bucureşti şi a lucrat doi ani în chirurgie cardiovasculară în cel mai mare spital din Rouen. De un an şi jumatate s-a întors în România. Este preşedintele Asociaţiei SOS Drepturile Pacienţilor, cea care a lansat împreună cu liberalul Cristian Buşoi o campanie pentru drepturile pacienţilor.
Claudia Ana Moarcăş – ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice
Este, din octombrie 2012, profesor universitar la Facultatea de Drept, în domeniile Dreptul muncii, Dreptul securităţii sociale şi Drept social european. În 2001 – 2002 a fost adjunct al Avocatului Poporului, în 2001 fiind şi secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Externe.
Achim Irimescu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în perioada 2012 – 2014, iar în prezent ocupă o funcţie de ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, şef secţie agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. El mai lucrase în minister în perioada august 1990 – noiembrie 1998, ca şef serviciu şi consilier superior.
Victor Vlad Grigorescu – ministrul Energiei
Are 39 de ani şi este actual membru în Consiliul de Administraţie al Elctrica, functie pe care o ocupă de circa un an, potrivit unor surse din domeniu. A fost numit administrator la Electrica din poziţia de consilier al fostului ministru delegat pentru energie Răzvan Nicolescu. În perioada 2007-2011, a ocupat poziţia de secretar II în cadrul reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, secţia comercială, cu responsabilităţi în domeniul politicii comerciale comune a UE. De asemenea, a fost expert în cadrul Ministerul Economiei şi Comeţului, în timpul mandatului lui Codruţ Sereş.
Aura Carmen Răducu – ministrul Fondurilor Europene
Este expert în finanţări europene şi internaţionale al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). În anul 2014, la un seminar orgaizat de Freedom House, ea se exprimă pentru o reformă administrativă de jos în sus, pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Aura Raducu are o bogată experienţă în problematica fondurilor europene. Înainte de BERD, ea a lucrat ca manager de program şi politici UE în Direcţia Generală Politici regionale (DG REGIO) a Comisiei Europene.
Cristina Paşca Palmer – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor
Este şef de Unitate la Comisia Europeană. Are studii în străinătate.
Marius Raul Bostan – ministrul pentru Societatea Informaţională
Este recunoscut pentru o vastă experienţă în domeniu.Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii
Este profesor la Universitatea Bucureşti; a fost ambasador în Luxemburg.
Elisabeta Lipă – ministrul Tineretului şi Sportului
Canotoare română cu rezultate excepţionale. A debutat la vârsta de 19 ani la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, California. A obţinut 5 medalii de aur, 2 de argint şi una de bronz la şase Olimpiade, a fost de 25 ori campioană a României. în anul 2000 a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului de către Federaţia Internaţională de Canotaj. Este maestră emerită a sportului. în prezent este preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj şi preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti. în anul 2000, Elisabeta Lipă a fost declarată de federaţia internaţională de specialitate cea mai bună canotoare a secolului XX. Pe 1 iunie 2000, la Lucerna, în Elveţia, Elisabeta Lipă a primit medalia Thomas Keller, cea mai înaltă distincţie din canotaj. Din partea COSR i-a fost decernat trofeul Colanul de Aur.
Vasile Dîncu – vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
Este cunoscut membru al grupării de la Cluj a PSD, fost ministru al Informaţiilor Publice în guvernul Năstase, consilier din umbră al lui Liviu Dragnea, Dîncu este preşedintele casei de sondare IRES, este profesor de sociologie la Babes-Bolyai, profesor la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” a SRI, face parte din Colegiul editorial al Revistei române de studii de intelligence a SRI şi predă şi la |coala politică organizată de UNPR. A deţinut un mandat de senator PSD de Cluj în perioada 2004 – 2008. În prezent nu este membru de partid.
Victoria-Violeta Alexandru – ministrul pentru Dialog Social
Acum director al ONG-ului Institutul pentru politici Publice
Dan Stoenescu – ministru pentru Românii de pretutindeni
Este un tânăr diplomat, acum la Ambasada României din Spania.
Cristian Ciprian Bucur – ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul
Despre acesta, Dacian Cioloş a sups ieri: “Nu am putut propune un membru de partid, ci un om tânăr, care lucreaza în Parlament”.
Ioan Dragoş Tudorache – şeful Cancelariei Primului ministru
Jurist de profesie, cu mare experienţă de manager; a lucrat pentru ONU în Kosovo, iar acum la Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *