Sindicalistii din invatamant denunta un "demers" strigator la cer facut de guvern pentru a nu acorda drepturile banesti cuvenite prin lege salariatilor din sistemul de educatie.
rn
Ministrul Justitiei Tudorel Toader a transmis instantelor sa tina cont de impactul bugetar in cauzele in care sindicalistii se judeca pentru banii salariatilor din invatamant. Imixtiunea ministrului îmbraca forma unei "recomandari" pe care acesta o traseaza presedintilor Curtilor de Apel si Tribunalelor.
Sindicalistii spun ca nu de putine ori sunt pusi în ipostaza dificila de a explica membrilor de sindicat de ce actiunile promovate în instanta, având ca obiect drepturi banesti, sunt pierdute, avand in vedere ca, de multe ori, dosare care au acelasi obiect, aceeasi motivare si acelasi temei sunt interpretare diferit. Acestia constata acum ca acest lucru nu este cauzat doar de modul de interpretare al judecatorului si nici de alte chestiuni ce tin de esenta justitiei, ci mai degraba de "cât costa statul" daca acel proces va fi câstigat.
Multi lideri de sindicat care au promovat actiuni în instanta privind drepturile salariale ale membrilor au suspectat existenta unei imixtiuni în actul de justitie care vine de la cel mai înalt nivel. Nimeni nu si-a permis, insa, în lipsa unor dovezi, sa afirme raspicat acest lucru. Acum, insa, când si magistratii simt pe pielea lor ce înseamna nedreptatea, frustrare, pericolul de politizare a sistemului, iar independenta lor este prejudiciata, dupa protestele din strada, brusc au aparut si documente oficiale prin care se confirma interventia politicului în realizarea actului de justitie, spun sindicalistii din invatamant.
rn
"Recomandarea" lui Tudorel Toader
a ajuns si la Tribunalul Salaj
rn
Am solicitat Tribunalului Salaj sa ne comunice daca instanta a primit de la Ministerul Justitiei un astfel de document cu caracter de recomandare, iar raspunsul putatorului cuvant al Tribunalului Salaj, judecatorul Liliana Santavan, este afirmativ.
"Ca urmare a solicitarii dvs. din data de 22.03.2019 înregistrata la Tribunalul Salaj cu nr. 1436/39/22.03.2019, va informam ca Tribunalul Salaj a primit acest document", ne comunica Tribunalul Salaj.
rn
Mesaj dur al liderului FSLI Salaj, Eusebiu Lehene,
care denunta "protocoalele secrete ale lui Tudorel"
rn
Liderul sindical din invatamantul salajean Eusebiu Lehene, presedintele FSLI Salaj, a postat pe pagina de facebook un mesaj foarte critic la adresa justitiei si a Ministerului Justitiei.
"PROTOCOALELE SECRETE ALE LUI TUDOREL!
CITITI SI VA MINUNATI, asta e justitia lui Tudorel (!?)
Ma intrebam de ce, in ultima vreme, procesele privind drepturile salariale sunt pierdute de catre salariati, statul castigandu-le pe banda rulanta! Avem acum explicatia! Nu, nu sunt protocoalele secrete! E doar o "scrisoare", "RECOMANDARE", "instructiune", pe care Ministrul Justitiei a transmis-o sefilor de instante, sa aiba grija la "impactul bugetar" creat de hotararile judecatoresti! Deci, nu conteaza de partea cui e dreptatea, conteaza IMPACTUL BUGETAR!!! Curat murdar(!), oare cum se numeste asta pe "limba justitiei"?", este postare liderului sindical, Eusebiu Lehene.
Liderul sindical Eusebiu Lehene a oferit pentru Graiul Salajului un exemplu concret in care o instanta da castig de cauza, iar o alta instanta superioara respinge acordarea drepturilor salariale.
"Un proces care a avut loc anul trecu legat de acordarea sporului simultan la educatoarele din mediul rural, desi acesta era reglementat in lege, in prima faza a fost castigat la Judecatoria Zalau, iar ulterior, la Curtea de Apel Cluj a fost respins. Ceea ce dovedeste ca protocoalele functioneaza, cel putin in anumite instante. Afectate de aceste protocoale au fost cateva zeci de educatoare, care nu si-au obtinut drepturile salariale reglementate in lege", ne-a declarat Eusebiu Lehene.