februarie 9, 2023

Ministrul Energiei: Avem gaze destule pentru o iarnă confortabilă

Ministrul Energiei dă asigurări că stocurile de gaze ale României vor fi suficiente pentru a ne bucura de “confortul iernii”.

Virgil Popescu spune că stocarea gazelor în depozit merge mai bine decât era prevăzut, astfel că nu avem de ce să ne îngrijorăm. Ministrul a făcut aceste afirmații la finalul ședinței de guvern, de săptămâna trecută.

“Mergem într-un ritm accelerat cu stocarea gazelor naturale, ținta la 1 august era 46%, ținta la 1 septembrie era 57%, deja suntem la 59,48%. Depășim și cifra din luna septembrie. Estimez că la 1 noiembrie vom avea peste 80% gaze naturale, ceea ce ne va asigura confortul iernii. (…) am spus-o de fiecare dată: românii nu au de ce a se teme că nu vom avea gaze naturale în această iarnă.

Întrebat de reporteri ce periodă de timp am putea acoperi cu gazele din depozite, ministrul a făcut o comparație cu iarna trecută.

“Am avut anul trecut două miliarde 400 de milioane, adică aproape 80%, din trei miliarde, 80% în depozite, și am rămas după această iarnă cu 700 de milioane în stoc”, a explicat Virgil Popescu.

Totuși, ministrul nu a vrut să spună, concret, cu cât cumpără România gazul.
“Prețurile sunt pe cotațiile internaționale. Ele sunt publice și le vedem de fiecare dată, iar negocierile sunt pur comerciale între companii. Statul român nu are contracte la nivel statal, companiile românești au contracte, iar companiile au contracte, credeți-mă, care respectă secretul comercial. Nu pot eu, ca ministru, să vin să spun și nici nu aș avea de unde să am aceste date ale companiilor, chiar dacă sunt deținute majoritar, cum este compania Romgaz. Există ordonanţa 109 a conducerii corporative, care nu permite ministerului sau oricărui alt acționar să intervină în actul administrativ şi nu ar fi normal ca, de exemplu, eu să ştiu un preţ, să-l spun public şi alte companii care sunt concurente pe piață să afle prețul fiecăruia”, a declarat ministrul Energiei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut