Ministrul Bode s-a dus la Bruxelles. Se dorește definitivarea aderării la spațiul Schengen

1
353

Ministrul de Interne Lucian Bode a fost miercuri la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, și cu comisarul european pentru Managementul Crizelor, Janez Lenarčič.

”Mi-am propus să avansăm dialogul politic cu oficialii Comisiei Europene și să finalizăm cât mai curând negocierile în privința proiectelor și investițiilor finanțate prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență pentru componenta <Reziliență în situații de criză>, pentru care Ministerul Afacerilor Interne este lider de problematică. Este un domeniu deosebit de important pentru România, iar continuarea coordonării la nivelul UE este esențială pentru a asigura cele mai bune rezultate în perioada post-pandemie. Plecăm de la premisa că situațiile cu care ne vom confrunta în viitor vor crește în complexitate, iar consecințele probabile ale acestora s-ar putea întinde pe perioade tot mai lungi. În cadrul discuțiilor avute am transmis preocuparea noastră pentru revenirea completă la normalitate și am subliniat reformele necesare în perioada de redresare post-pandemie. În context, am susținut propunerile României de proiecte și necesitatea realizării investițiilor propuse. Discuțiile cu oficialii europeni vor continua în zilele următoare la nivelul grupurilor de experți și am toată încrederea că proiectele de investiții prin PNRR propuse de către Ministerul Afacerilor Interne vor beneficia de sprijinul partenerilor europeni. În fond, toate realizările de până acum în domeniul situațiilor de urgență arată că investiția în România a fost benefică tuturor. Ne-am dezvoltat în plan național, însă în același timp, am contribuit și la efortul european, dovedind astfel că rolul României a fost unul de succes. Totodată, am dat asigurări că România este pe deplin pregătită să se angajeze în derularea cu succes a investițiilor propuse și am subliniat că acțiunea noastră comună la nivel european trebuie să rămână ghidată de nevoia de convergență și coeziune, respectiv de principiul <a nu lăsa pe nimeni în urmă>. Criza ne-a arătat că UE trebuie să dispună de instrumente și mijloace adecvate de răspuns comun în situații de criză pentru a face față cu succes provocărilor viitoare. Nu în ultimul rând, în cadrul discuțiilor avute cu doamna comisar Ylva Johansson mi-am exprimat preocuparea pentru găsirea unor soluții eficiente la provocările cu care ne confruntăm la nivel european în domeniul afacerilor interne. Într-adevăr,  această criză sanitară ne-a acaparat atenția și resursele, dar nu trebuie să pierdem din vedere și celelalte aspecte preocupante privind migrația și azilul, protecția frontierelor externe, revenirea la un spațiu Schengen funcțional, asigurarea securității interne și lupta împotriva terorismului. În această privință, am transmis faptul că România rămâne ferm angajată în sprijinirea mecanismelor și instrumentelor europene menite să asigure o securitate internă sporită a UE și o mai mare reziliență în fața provocărilor curente”, spune ministrul Lucian Bode.

În ceea ce privește problema aderării României la spațiul Schengen, ministrul susține că menținerea țării noastre în afară este nejustificată.

”Legat de subiectul Schengen, am evidențiat faptul că dorim definitivarea aderării României la spațiul Schengen, deoarece nu mai putem rămâne în această situație nefirească și nejustificată care trenează din 2011”, este punctul de vedere al ministrului Lucian Bode și mesajul transmis oficialilor de la Bruxelles.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.