Ministerul Sănătății a refăcut stocurile de vaccin pneumococic și a trimis aproape 180 de mii de doze în toată țara

0

Ministerul Sănătății a livrat Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sălaj vaccin penumococic, un vaccin necesar împotriva afecțiunilor penumologice care se administrează bebelușilor la 2, 4 și 11 luni.

În total, 178 de mii de doze de vaccin au fost repartizate în toate județele țării după achiziția finalizată cu succes de Ministerul Sănătății, vaccinul fiind livrat DSP-urilor până vineri, 4 noiembrie.

Din depozitele DSP, dozele de vaccin sunt repartizate maternităților și cabinetelor medicilor de familie.

Potrivit anunțului reprezentanților Ministerului Sănătății, până la mijlocul lunii noiembrie vor fi repartizate în județe și 130 de mii de doze de vaccin hepatitic B, contractate de Minister la începutul lunii octombrie.

Pentru un alt vaccin important din schema de vaccinare, vaccinul hexavalent, se finalizează procedura de licitație și urmează să se încheie un acord-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani.

În același comunicat, Ministerul anunță și că există stocuri de vaccinuri până la noua aprovizionare, singurul județ în care s-au înregistrat deficiențe fiind Clujul. ”Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, la data de 01 noiembrie 2022, situația stocurilor de vaccinuri la nivel național este următoarea: Vaccin BCG – 408.741 doze, Vaccin hepatitic B – 12.805 doze, Vaccin ROR – 64.974 doze, Vaccin Hexavalent – 40.430 doze, Vaccin DTPa – 88.382 doze, Vaccin pneumococcic – 98.179 doze. Numărul mediu lunar a unei cohorte de copii beneficiari este de aproximativ 15.000. Conform HG nr. 841 /1995, se pot face redistribuiri de doze de vaccin între DSP-uri sau între medicii de familie, până la o nouă aprovizionare. La data de 1 noiembrie 2022, în județul Cluj, unde s-au înregistrat lipsuri, situația stocurilor de vaccinuri este următoarea: Vaccin BCG – 19.152 doze (17.000 doze la DSP, 1.992 în maternități și 160 la medicii de familie), vaccin hepatitic B – 104 doze (în maternități), Vaccin ROR – 1.900 doze (la medicii de familie), Vaccin Hexavalent – 1.338 doze (la medicii de familie), Vaccin DTPa – 1.832 doze (78 doze la DSP, 1.754 doze la medicii de familie), Vaccin pneumococcic – 4.281 doze (3.215 doze la DSP și 1.066 la medicii de familie). Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Cluj vor verifica la cabinetele medicilor de familie situația stocurilor de vaccin, în vederea redistribuirii la cabinetele în care lipsesc temporar unele dintre aceste produse”, precizează informarea oficială.

Vaccinul pneumococic protejează împotriva infecţiilor pneumococice grave şi potenţial letale. El este cunoscut printre părinţi sub numele de vaccinul împotriva pneumoniei. Infecţiile pneumococice sunt cauzate de bacteria streptococcus pneumoniae şi pot duce la pneumonie, septicemie sau meningită. În cele mai grave cazuri, aceleași infecții pot duce la leziuni cerebrale permanente sau chiar deces.

Din 2017, Ministerul Sănătății a inclus această imunizare în lista vaccinurilor din schema gratuită.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut