Ministerul Muncii vrea ca tinerii să se angajeze. Câți bani primesc angajatorii

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale vrea creșterea gradului de ocupare a forţei de muncă. În consecință, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, s-au aprobat o serie de măsuri de sprijin pentru patronii care angajează tineri.

Aceste măsuri se referă la acordarea de subvenții, încurajarea uceniciei la locul de muncă, stagii profesionale plătite, sprijin financiar pentru cei care angajează tineri în timpul vacanțelor școlare.

Subvențiile se acordă angajatorilor care angajează tineri absolvenţi de învăţământ în cuantum de 2.250lei/lună, timp de 12 luni; pentru tineri NEET (persoane cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională) se acordă suma de 2.250lei/lună, timp de 12 luni; pentru tineri cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate în cuantum de 2.392 de lei (4xISR/Indicatorul Social de Referință). Sprijinul se acordă pentru mininimum 1 an și pentru maximum 3 ani.

Pentru angajarea ucenicilor, angajatorii primesc 2.250 lei/lună, iar banii se dau pe durata contractului de ucenicie în funcţie de nivelul de calificare.

În timpul stagiilor profesionale, angajatorii primesc 2.250 lei/lună pe durata contractului de stagiu de 6 luni pentru absolvenții de învățământ superior.

Pentru stimularea angajării elevilor și studenților pe perioada vacanțelor, se acordă o subvenție de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, pentru maximum 60 de zile.

”Așa cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în următorii cinci ani numărul de locuri disponibile pentru învățământul dual ar putea creşte de cinci ori, ajungând la 50.000. Educația și formarea pot oferi tinerilor competențele adecvate pentru a-i pregăti pentru câmpul muncii. Programele de ucenicie, de exemplu, au un impact semnificativ asupra promovării ocupării forței de muncă în rândul tinerilor. Studiile arată că aceste programe sunt unul dintre motivele principale pentru nivelurile scăzute ale șomajului în rândul tinerilor în unele țări europene”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Ministerul a făcut și precizarea că ISR (indicatorul social de referință) este în momentul de față la valoarea de 598 de lei. Potrivit legii, valoarea acestuia se actualizează din oficiu în data de 1 martie a fiecărui an cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *