septembrie 30, 2022

Ministerul Muncii dă mai mulți bani ca ajutor de urgență în caz de calamități

Persoanele sau familiile afectate de calamități naturale primesc ajutoare financiare de urgență mai mari din partea statului român, după ce Guvernul a adoptat o hotărâre în acest sens.

Cuantumul ajutoarelor de urgență care vor fi acordate în acest an a fost aprobat în limita a 6 milioane de lei, pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate de inundații, alunecări de teren sau fenomene meteorologice periculoase. Banii provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Așa cum explică reprezentanții Ministerului Muncii, ”măsura a fost luată ca urmare a creșterii indicelui de cost în construcții cu până la 80 la sută, potrivit celui mai recent buletin statistic de prețuri al INS”. Valoarea ajutoarelor de urgență s-a majorat, în medie, cu 50 la sută față de cea acordată anul trecut pentru situații  similare.

Noile cuantumuri sunt de 10 mii de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75 la sută, inclusiv (față de suma de 6.000 de lei aprobată în 2021); 7 mii de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50 și 75 la sută (4.000 lei în 2021); 4,5 mii de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25 și 50 la sută (2.500 lei/2021); 2.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25 la sută (1.500 lei/2021); 1.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul acestora (1.000 lei/2021).

În cazul pierderii de vieți omenești, hotărârea de Guvern mai prevede acordarea a 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor.

”De asemenea, în contextul în care probabilitatea apariției unor fenomene meteorologice extreme este foarte mare ca urmare a schimbărilor climatice, iar acest lucru necesită o reacție rapidă din partea autorităților și sprijin imediat pentru populația afectată, a fost simplificată procedura de acordare a ajutoarelor de urgență, astfel că nu mai este necesară completarea unei cereri de către familia sau persoana afectată de inundații și nici efectuarea de anchete sociale. Ajutoarele de urgență nominale vor fi aprobate de ministrul Muncii și Solidarității Sociale sau persoana desemnată în acest scop, în baza borderourilor întocmite de agențiile pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul comitetelor județene sau locale pentru situații de urgență, și a constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor. Borderourile se avizează de primarii localităților afectate și de prefecți”, se precizează în document.

1 thought on “Ministerul Muncii dă mai mulți bani ca ajutor de urgență în caz de calamități

  1. Ministerul muncii nu are bani pt a mări pensiile conform legii în vigoare da, despăgubește pt calamități. De unde are bani !

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.