Ministerul Energiei: Românii plătesc pentru gaz și curent mai puțin decât majoritatea europenilor

Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, subliniază reprezentanții Ministerului Energiei, bazându-se pe o analiză Eurostat.

Potrivit datelor din a doua jumătate a anului 2023, la gaze naturale, România ocupă locul 3 în topul celor mai mici prețuri pentru consumatorii casnici, cu un tarif de 0,0563 EUR/kWh, la jumătate față de media europeană. Prețurile reduse au fost întâlnite și în segmentul non-casnici, unde țara noastră s-a clasat pe locurile 3 – 4, menționează autoritățile.

La energie electrică, pentru gospodăriile din UE, prețurile cele mai mici au fost în Ungaria, Bulgaria, Malta, Croația și România, cu tariful de 0,1782 EUR/kWh, sub media europeană.

Consumatorii non-casnici din România au beneficiat și ei de tarife sub media europeană, situându-se între primele 5 – 8 țări, mai ales pentru segmentele mici și medii (sub 500 MWh/an).

Reamintim că, la 1 aprilie, Ministerul Energiei a ajustat și prelungit schema de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale până la data de 31 martie 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *