Ministerul Agriculturii stopează Programul „Tomata”

0
157

Programul Tomata, prin care agricultorii erau încurajați să cultive și să pună la vânzare ro;ii românești în sezonul rece, nu va mai primi finanțare și anul acesta. Ministrul Agriculturii a anunțat la un post național de televiziune că bugetul de stat nu mai poate suporta ajutorul de minimis pentru roșii, mai ales că programul, în opinia sa, nici nu a avut efectul scontat.

În cadrul acestui program, fermierii primeau un ajutor de trei mii de euro dacă dețineau o suprafață cultivată de cel puțin 1.000 metri pătrați și obțineau o producție de minimum 3 kg tomate/mp, pe care apoi o comercializau în perioadele ianuarie-mai și/sau lunile noiembrie-decembrie și dovedeau acest lucru cu acte.

În timp ce ministrul spune că renunță la program, fermierii consideră că sprijinul financiar era de un real folos. Banii primiți erau utilizați pentru întreținerea și încălzirea serelor și solariilor, astfel că agricultorii puteau ieși mai devreme cu producția pe piață. În lipsa acestui sprijin financiar, recolta va fi mai redusă, iar prețurile roșiilor românești în extrasezon vor crește.

„Efectul benefic asupra deficitului balanței comerciale la produsul respectiv nu s-a resimțit, plus că au fost foarte mulți legumicultori care ne-au întrebat de ce nu facem un program de minimis pentru legume în spații protejate. Sigur, în momentul în care crești aria de aplicare, probabil pe suprafață, sprijinul va fi mai mic. Încercăm însă să mergem cu măsuri pe bani europeni, dedicate pentru sere și solarii, tocmai ca să compensăm”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

De cealaltă parte, producătorii prevăd o reducere cu până la jumătate a producției timpurii de roșii anul acesta, din cauza opririi finanțării programului guvernamental de sprijin.

Implementat în anul 2017, programul a avut un buget aproximativ de 24 milioane de euro, în 2018 echivalentul a 40 milioane de euro, în 2019 s-au alocat 50 milioane de euro, și 40 de milioane de euro pentru prima jumătate a anului 2020. Dacă în 2017 în programul Tomata, erau înscriși 10.000 beneficiari, în 2020 numărul lor a crescut la 17.000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.