La nivelul Primariei municipiului Zalau sunt inregistrate, in momentul de fata, 130 de dosare pentru Legea 416/2001, privind acordarea venitului minim garantat pe economie, iar in aceste dosare sunt incadrate si familiile beneficiarilor de ajutor social. Conform informatiilor primite de la biroul de relatii cu presa al primariei, numarul asistatilor sociali a scazut fata de 2008 si 2007, cand erau inregistrate 132 de dosare.
Persoanele apte de munca care nu au copii pana la varsta de 7 ani sau persoane cu handicap in intretinere, presteaza lunar un numar de ore de munca in folosul comunitatii, calculate in functie de valoarea ajutorului social. Activitatea se desfasoara in cadru organizat de catre Directia Generala de Administrare a Domeniului Public (DGADP), cu care avem incheiat un protocol de colaborare, si consta in activitati de gospodarire a domeniului public din municipiu. Astfel, pentru banii primiti, beneficiarii Legii 416 sunt implicati (sau ar trebui sa fie) in actiuni de salubrizare in oras, de curatare a santurilor si a spatiilor verzi dintre blocuri.
Lunar aceste persoane primesc aproape 18 de mii de lei in total, iar cheltuiala totala este de aproximativ 200.000 de lei intr-un an.
Ajutorul social se acorda pe baza unei cereri si a unei declaratii pe propria raspundere, insotite de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile realizate in luna anterioara depunerii cererii. Actele mai sus mentionate se inregistreaza intr-un registru special al primarului localitatii in a carui raza teritoriala are solicitantul domiciliul sau resedinta (sau unde traieste in cazul persoanelor care nu au locuinta).
Ancheta sociala pentru acordarea ajutorului
Cererile se solutioneaza in maximum 30 de zile de la data inregistrarii, iar pentru acordarea sprijinului financiar, primarul dispune, in mod obligatoriu, efectuarea unei anchete sociale, la domiciliul solicitantului de ajutor social. In cazul in care familia sau persoana care solicita acordarea ajutorului social refuza sa furnizeze informatiile necesare intocmirii anchetei sociale, ii va fi respinsa cererea de acordare a ajutorului social.