Mii de pensionari se împrumută anual de la CARP Zalău pentru a face față cheltuielilor

4
292

Pentru a avea o masă de Crăciun așa cum se cuvine sau pentru a păși în noul an fără datorii, mulți pensionari sălăjeni apelează, în luna decembrie, la împrumuturile oferite de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.

Anul acesta, decembrie a fost o lună atipică, în contextul pandemiei, numărul celor care au solicitat sprijin financiar fiind mai mic decât în anii precedenți. Chiar și așa, 20-30 de persoane solicită, zilnic, un împrumut.

Potrivit președintelui CARP Zalău, Ioan Ivașcău, cele mai multe împrumuturi sunt solicitate primăvara și toamna, perioade în care valoarea sumelor acordate se ridică la suma de două, chiar trei sute de mii de lei pe zi (2-3 miliarde lei vechi pe zi), iar numărul persoanelor care trec pragul CARP ajunge la 50-100 de persoane pe zi.

În prezent, valoarea împrumuturilor acordate se ridică la 50-60 de mii de lei pe zi (500-600 milioane lei vechi).

Dobânzile sunt mici, iar cererile se aprobă rapid. Sunt pensionari care se împrumută pentru a-și putea cumpăra medicamente, pentru a-și plăti anumite intervenții chirurgicale sau ca să-și reabiliteze termic locuințele.

Ioan Ivașcău, președintele CARP Zalău, spune că instituția pe care o conduce vine în sprijinul pensionarilor cu foarte multe activități, care au ca scop principal să ușureze și să îmbunătățească viața seniorilor noștri.

„În cadrul instituției noastre avem un număr de 11.000 de membri din care 4.500-5.000 revin din nou pentru a se împrumuta. Pentru pensionarii membri cu pensie mică sau cu probleme de diverse feluri avem niște ajutoare nerambursabile în valoare de 80 lei/persoană care se acordă pe baza unor anchete sociale și, dacă ei îndeplinesc condițiile impuse în regulament, li se acordă acești bănuți, buni poate pentru o rețetă de medicamente sau altceva. Pentru seniorii care merg la tratament balneo-climateric sau își fac o pereche de ochelari, Casa de Ajutor Reciproc decontează o sumă de 50 de lei. Cei care-și pun dantura, pentru că lucrările astea sunt destul de costisitoare, o știm cu toții, acordăm 100 de lei ajutor. Apoi Casa de Ajutor Reciproc mai oferă reduceri la tarifele de consultație în 5 cabinete medicale cu care avem contract și să nu uităm de ajutoarele de deces. E tragic când se ajunge acolo dar orice ajutor e binevenit”, a precizat președintele CARP Zalău.

În parteneriat cu Primăria Municipiului Zalău, în 17 decembrie, CARP a oferit 250 de pachete de Crăciun. Acestea au conținut alimente -orez, făină, griș, unt, ulei, mălai-,un pachet având valoarea de 45 lei.

.

4 COMENTARII

  1. Dobanzi mici? 10% reprezinta o dobanda mica? Si din ce cauza se percepe intai dobanda pe toata perioada de imprumut ?Cati angajati traiesc bine pe seama saraciei pensionarilor?Ce prime de vacanta primesc si de ce primesc al 13 -lea salariu daca anul are 12 luni?

  2. CARP mai are și un consiliu de administrație, a căror membrii primesc sume frumușele că indemnizație, pentru „munca” depusă. Toți „foștii” sunt prezenți la ciolan și de aceea dobânda este mai mare că la unele bănci.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.