Obeliscul care stă de strajă în vârful dealului de la Guruslău, denumit și Dealul lui Mihai, a fost construit în urmă cu 45 de ani, în cinstea victoriei obținute în anul 1601 de marele voievod Mihai Viteazul în fața lui Sigismund Bathory.

Pe locul acestui edificiu, a fost inițial un alt monument, ridicat în anul 1926, pe care era inscripționat cuvântul lui Nicolae Iorga: „Întru amintirea victoriei repurtate în această localitate la 3 august 1601 cu armiile unite ale lui Mihai Vodă Viteazul și Gheorghe Basta, împotriva oștirii lui Sigismund Bathory, s-a ridicat acest monument prin îngrijirea Asociațiunii în anul Domnului 1926, al doișpelea al glorioasei domnii, al majestății sale Ferdinand I și al optulea, al înfăptuirii noului stat întregit. Spre preamărirea eroului, care a fost ucis mișelește la Turda, de tovarășul său de arme, nu a putut folosi roadele biruinței dobândite aici, acum 325 ani, pentru a doua sa stăpânire a Ardealului”.

Pe 29 noiembrie 1940, vechiul monument de la Guruslău alături de troița de stejar care se afla în apropiere au fost dinamitate și rase de pe fața pământului, printr-un act mișelesc de vandalism al armatelor horthyste.

Actualul edificiu, așa cum îl vedem azi, a fost construit în anul 1976, prin ordinul lui Nicolae Ceaușescu, de către sculptorul Victor Gaga. Monumentul reprezintă idealul lui Mihai Viteazul, și anume ideea de unire a românilor din Țara Românească, Moldova și Transilvania. Obeliscul din beton armat și travertin a fost dezvelit și inaugurat de către Nicolae Ceaușescu, președintele Republicii Socialiste România. La eveniment au participat atunci peste 25.000 de oameni, veniți din tot județul.

Cu ani în urmă, în zonă se organizau serbări câmpenești, târguri întinse pe câmpia de la poalele dealului și evenimente tematice, menite să evoce evenimentele istorice care au avut loc aici.

Odată cu trecerea timpului, strălucirea și grandoarea monumentului au început să pălească, iar la plăcile și la dalele din fața soclului au apărut stricăciuni. Autorul Victor Gaga a plecat dintre noi în anul 2003, cu regretul că nu a reușit să repare stricăciunile apărute la una dintre plăcile monumentului.

Treptele din dale de piatră care înconjoară soclul obeliscului sunt scoase afară pe alocuri, pare-se de tinerii care-și fac veacul prin zonă, deoarece prin preajmă zac aruncate obiecte vestimentare și diferite ambalaje sau sticle din plastic. Au fost plasate în zonă două containere de sârmă și lemn pentru depozitarea gunoaielor, dar stau părăsite în noroiul care s-a făcut stăpân în împrejurimi. Obișnuiții locului sunt doar tinerii care vin și poposesc aici, dar din cu totul alte motive decât cele legate de cunoașterea trecutului.

Poate nu ar strica mai multă atenție din partea autorităților. Cu siguranță, mai multă grijă pe partea de amenajare și curățenie ar aduce mai mulți turiști în această zonă. Să nu uităm nici de podul de lemn șubred, care face accesul la drumul către monument o adevărată provocare. Buștenii sunt roși de vreme și mașinile îl traversează de fiecare dată cu teamă, deoarece nu este stabil.

Acest loc de poveste ar trebui să aibă parte de mai mult interes din partea autorităților locale și județene, iar oficialitățile să iși aducă aminte de Monumentul de la Guruslău nu doar în preajma zilei de 3 august.