Mihai Tămaș, președinte USR Sălaj: Județul e codaș la finanțări europene!

USR Sălaj trage un semnal de alarmă cu privire la finanțările europene care ajung în Sălaj. Suntem la coada clasamentului, la nivel național, în condițiile în care județul are nevoie de investiții mari pentru a se moderniza în ritm rapid.

“Județul Sălaj se numără printre județele din România cu cele mai puține finanțări europene, locul 4 de la coadă, după cum arată cifrele oficiale. O spunem tare, pentru a se auzi în toate sediile importante din județ, la Consiliul Județean, la Primăria Zalău, în primăriile din orașe și comune. <Depășim> la atragerea de fonduri europene doar județele Teleorman, Ialomița și Covasna. Nu ne putem compara cu vecinii noștri din regiunea de NV, iar, ca exemplu, doua județe similare, ca suprafață sau ca populație, Satu Mare și Tulcea, au atras fonduri europene de două și respectiv patru ori mai mult ca noi”, spune președintele USR Sălaj, Mihai Tămaș

Potrivit datelor prezentate de USR, județul Sălaj are contractate, în exercițiul financiar 2014 – 2020, până la data de 30 iunie 2023, finanțări europene în valoare de 1,52 miliarde lei. Cei mai mulți bani au fost atrași prin POR (Programul Operațional Regional), cu 92 de proiecte depuse și 1,05 miliarde lei finanțare și POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare), unde au fost contractate 32 de proiecte, cu o valoare de 295 milioane lei. În total, au fost 177 proiecte scrise de autoritățile județului Sălaj pentru atragerea de bani europeni în exercițiul financiar 2014-2020, dintre care 60 proiecte în derulare în valoarea de aproximativ 800 milioane lei și 117 finalizate în valoare de aproximativ 700 milioane lei.

“Probabil, unul dintre motivele pentru care stăm prost în atragerea și implementarea fondurilor europene se datorează și faptului că avem ZERO proiecte în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 (POAT), care are drept scop asigurarea unui proces de implementare eficientă şi eficace a Fondurilor Europene Structurale și de Investiții în România.

Județul Sălaj are nevoie de investiții mari pentru a se moderniza în ritm rapid, iar pentru a putea susține aceste investiții, autoritățile publice sunt datoare să acceseze cât mai multe programe și linii de finanțare deschise de Uniunea Europeană. Din păcate, informațiile actualizate publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene arată cât de lent se mișcă Județul Sălaj și asta înseamnă că rămânem în urma celorlalte județe, pierdem timp și nu profităm de banii europeni disponibili”, adaugă Mihai Tămaș.

Liderul USR Sălaj solicită mai multă implicare din partea autorităților locale și județene, pentru a crește sumele atrase din bani europeni.

“Atragem atenția asupra faptului că lista proiectelor finanțate din fonduri europene cuprinde atât proiectele depuse de Consiliile Județene, cât și proiectele administrațiilor locale. Din acest motiv, tragem un semnal de alarmă și solicităm Consiliului Județean Sălaj și primăriilor din județ, în egală măsură, să pregătească din timp scrierea și depunerea de proiecte europene pentru exercițiul financiar 2021-2027, să atragă mai mulți bani europeni, să modernizeze șoselele, infrastructura și serviciile publice, la nivelul celor mai performante județe din România și să reducă rapid întârzierile față de aceste județe”, conchide președintele USR Sălaj.

sursa foto: usr salaj

About Author

2 Replies to “Mihai Tămaș, președinte USR Sălaj: Județul e codaș la finanțări europene!”

  1. Romania este tara in care fiecare foloseste cuvinte mari,isi da cu parerea pentru orice probema,dar cand este vorba sa faca ceva concret este neputincios si da in retragere.U.S.R ul si-a trait traiul si-a dovedit incompetenta.Cine mai crede in povesti???

  2. Stim asta. Ultimul judet din Transilvania, la toate aspectele. Suntem reprezentati de oameni “slabi”, care isi doresc sa se imbogateasca pe seama prostilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *