Criza economica a devenit deja o realitate acuta si dureroasa si pentru locuitorii judetului nostru. Periodic, in mass-media apar stiri si articole prin care se anunta ca firmele, mari si mici, disponibilizeaza angajati deoarece nu au comenzi sau trebuie sa-si restranga la maxim cheltuielile.
In atari conditii, pare aproape de necrezut ca un intreprinzator sa mai demareze o investitie de amploare. Dar dracul nu-i chiar atat de negru peste tot. Dovada in acest sens este noua fabrica de cabluri si elemente electronice infiintata de curand in Biusa, localitate apartinatoare comunei Benesat (una dintre cele mai mici unitati administrative din judet).
Povestea acestei firme pare desprinsa din filmele care promovau „visul american” – un om care porneste de jos si prin multa munca reuseste in cativa ani sa devina un „bussines man” de succes. Doar ca de aceasta data avem de-a face cu un vis iberic, iar in prim-plan avem un roman, Adrian Darolti, plecat in urma cu aproape un deceniu la munca in Spania. Fost angajat al CFR, Adrian Darolti a incercat sa puna pe picioare o afacere in Romania, dar (dupa bunul obicei romanesc), la scurta vreme, unul dintre parteneri i-a „tras teapa” astfel ca a fost nevoit sa traga obloanele si sa plece in Spania pentru a-si castiga existenta.
Dupa aproape zece ani si dupa mai multe job-uri in domenii diferite – de la mecanica auto, constructii sau electronica- Darolti s-a intors acasa, in Biusa, unde a inceput sa puna pe picioare o afacere de sute de mii de euro prin care va asigura locuri de munca pentru multi dintre consatenii sai.
Cu banii castigati in Spania si cu credite bancare, Adrian Darolti a infiintat o fabrica de cablaje si componente electronice. Afacerea a inceput-o de la zero, in iarna lui 2007, prin construirea halei de productie si a birourilor, si in mai putin de un an, a reusit sa definitiveze lucrarile. Cu toate acestea, productia efectiva a firmei „Adricab” a inceput doar in luna ianuarie a acestui an pentru ca a trebuit parcurs si traseul cu obstacole al birocratiei mioritice.
„Pana in momentul de fata, am investit aproximativ 400 de mii de euro, in construirea fabricii si in achizitionarea de utilaje, dar investitiile vor continua si in anul 2009”, a declarat Darolti. In fabrica lucreaza, deocamdata, 15 persoane, majoritatea din Biusa, dar patronul promite ca angajarile vor continua. „Avem contracte pentru cablaje folosite la metrouri si la trenurile de mare viteza pe cel putin 10 ani si intentionam sa ne diversificam productia”, a mai spus investitorul din Biusa.
Astfel, potrivit declaratiilor sale, firma pe care o patroneaza este colaboratoare a concernului hispanic „Jestre” care se ocupa de producerea si vanzarea de piese electronice si cablaje in aproape toate colturile lumii. Spaniolii au puncte de lucru in tari din Asia, America Latina, dar si pe „vechiul continent” si asigura cablurile electrice pentru trenurile de mare viteza si metrourile din capitala Spaniei, Madrid, dar si din celelalte metropole europene. „Partenerii spanioli au fost incantati de modul in care am organizat productia aici, in Biusa si consideram ca vom avea o colaborare de succes si mai ales de lunga durata”, a conchis Adrian Darolti.
Metrourile europene functioneaza cu cabluri din… Biusa
Articole
BNR dă vești bune: Rata inflației, în scădere
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 4,9 la 4%, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează o scădere de la 3,5% la 3,4% până la sfârşitul anului 2025, a anunțat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. Consiliul de administraţie al Băncii Naționale a României a analizat şi aprobat, miercuri, Raportul asupra inflaţiei, ediţia august 2024, document care încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. „Prognoza actualizată relevă perspectiva continuării scăderii ratei anuale…
Mai mult...