Metoda “Coletul” – o nouă formă de înșelătorie online

Escrocii folosesc toate mijloacele posibile pentru a face rost de bani. Mai nou, mai mulți utilizatori de telefonie mobilă din România au reclamat la CERT-RO primirea unor mesaje de tip SMS, de la numere din România sau din străinătate, prin intermediul cărora erau invitați să-și verifice statusul coletului.

“Mai mulți utilizatori au notificat CERT-RO cu privire la primirea unor SMS-uri dubioase, de la numere din străinătate sau din România, care erau invitați să-și verifice statusul coletului. Este o metodă folosită de atacatori pentru a determina utilizatorii să acceseze acel link. Campania malițioasă poate suferi modificări, așa cum am observat în alte cazuri, și poate folosi ca momeală și alte domenii, nu doar serviciile de curierat. Fiți vigilenți!”, avertizează instituția.

Specialiștii în securitate informatică vă recomandă să țineți seama de o serie de sfaturi pentru a evita situațiile neplăcute: nu deschideți link-urile primite din surse necunoscute, deoarece există posibilitatea să vă infectați telefonul cu malware (un virus care fură informații); nu furnizați date personale, financiare sau de autentificare după accesarea unor astfel de link-uri; folosiți o soluție de securitate pentru mobilul dumneavoastră, în vederea prevenirii infectării dispozitivului sau un intrument disponibil gratis online, pentru scanarea URL-urilor suspecte, precum #VirusTotal; activați opțiunea de verificare a securității pe dispozitivele mobile utilizate.

CERT-RO precizeză că a primit numeroase notificări și alerte privind valul de mesaje de acest fel. Și în Sălaj au fost cazuri, iar zălăuanul Claudiu T. a primit acest tip de mesaje dubioase chiar de două ori. Gândindu-se că ceva nu este în regulă, a sesizat prin e-mail CERT-RO.

Zălăuanul a primit răspuns la sesizarea lui și a aflat, urmare a verificărilor efectuate, că securitatea adresei sale de e-mail a fost compromisă, în mai multe rânduri.

Așadar, se recomandă vigilență sporită! Evitați să dați curs unor asemenea mesaje! De asemenea, sesizați la adresa de e-mail alerts@cert.ro sau la numărul de telefon +40-316.202.164 orice fel de mesaje de acest fel, cu proveniență incertă.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *