Meteorologii dau ALERTA: România va fi lovită de furtuna Pia în special în vestul țării, în centru şi nord

Meteorologii dau alerta și anunță că în câteva zile furtuna Pia va ajunge în România și va avea forța unui uragan!

Mai multe țări din Europa urmează a fi sub avertizare, iar printre acestea se numără și România.

Furtuna Pia are forța unui uragan

Furtuna Pia va lovi cu forța unui uragan, avertizează meteorologii. Potrivit acestora, este una dintre cele mai puternice furtuni văzute în ultima vreme și se va întâmpla în apropierea Crăciunului.

România este printre țările în care acest fenomen meteo se va face resimțit.

Specialiștii nemți au denumit furtuna „Zoltan”, dar alți meteorologi din Europa au rebotezat-o „Pia”.

Datele agențiilor de meteorologie arată că Pia va lovi în perioada 21-22 decembrie 2023 şi o va face cu forţa unui uragan. Viteza rafalelor de vânt urmează să fie de până la 130 de km/h!

Deja la nivel european s-au emis mai multe alerte meteorologice, iar toate informațiile sunt în curs de actualizare.

În Danemarca, de exemplu, s-a emis un Cod portocaliu de vânt extrem. La fel și în Germania, Slovacia şi Elveţia. În Olanda, specialiştii au emis o avertizare meteo Cod roşu de inundaţii. În fine, în Marea Britanie, Lituania, Letonia şi Estonia sunt „doar” avertizări Cod galben de vânt.

România va fi lovită de furtuna Pia în special în vestul țării, în centru şi nord.

Vor fi perioade de vânt puternic, lapoviţă şi ninsori. În zona de munte, în weekend se anunță viscol puternic în zona de munte, informează Antena 3.

ANM, prognoză pentru ultimele zile din 2023

În urmă cu două zile meteorologii au actualizat datele și au stabilit cum va fi vremea până la finalul anului. Începutul intervalului va debuta cu temperaturi diurne mai ridicate decât în mod normal.

Regimul termic va fi oscilant în cea mai mare parte a intervalului, iar în unele zone din țară va ninge.

La începutul intervalului valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât în mod normal, astfel media maximelor va tinde spre 11…12 grade în zilele de 19 și 20 decembrie, în timp ce pe timpul nopților se vor înregistra minime medii de -2…0 grade.

În perioada 21 – 25 decembrie vor fi oscilații ale regimului termic de la o zi la alta, media maximelor va fi cuprinsă între 5 și 8 grade, iar cea a minimelor între -1 și 2 grade.

O încălzire a vremii va fi posibilă în zilele de 26 și 27 decembrie, când media valorilor diurne ar putea urca spre 8…9 grade, urmată de o nouă scădere a acestora până la finalul lunii decembrie spre medii de 6 grade. În tot acest interval media temperaturilor nocturne se va situa în jurul pragului de îngheț (0 grade).

În perioada 22 – 26 decembrie temporar se vor semnala precipitații, la început ploi apoi și sub formă de lapoviță și ninsoare, dar intervale cu precipitații mixte vor fi posibile și după data de 27 decembrie.

FOTO Shutterstock

Sursa gandul.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *