Metalurgistii salajeni protesteaza la Bucuresti

Strigat de disperare in urechile guvernantilor
Reprezentanti ai sindicatelor din TenarisSilcotub Zalau si Michelin Romsteel Cord, afiliati la Federatia Metarom, picheteaza sediul Guvernului, astazi, intre orele 12.00 si 14.00, alaturi de alti metalurgisti din tara. O actiune similara va avea loc simultan, in fata Palatului Cotroceni.
Sindicalistii protesteaza fata de apatia si lipsa de preocupare a guvernantilor vizavi de situatia economica a tarii, situatie care, sustin ei, se agraveaza cu fiecare zi. “Actuala criza afecteaza dramatic salariatii din metalurgie: concedieri, inchideri de capacitati de productie, somaj, datorii ce nu mai pot fi achitate, saracie si excluziune sociala”, ne-a declarat Alexandru Rus, primvicepresedinte al Federatiei Metarom si liderul Sindicatului “Metalurgistul” din Silcotub.
Protestatarii sunt nemultumiti ca oficialitatile romane nu intervin, asa cum ar trebui sa faca orice stat responsabil, pentru a diminua efectele crizei, pentru a-i sprijini pe cetateni si pentru a impiedica falimentul industrial. “In ciuda apelurilor si a presiunilor noastre, factorii guvernamentali nu au intervenit cu nimic pentru a obliga investitorii sa-si respecte angajamentele asumate. Dupa ce au cumparat pe mai nimic intreprinderile metalurgice, patronii recurg acum la metode brutale, specifice capitalismului salbatic”, se arata intr-un comunicat al Metarom. Conducerea federatiei acuza statul ca a abandonat salariatii si sindicatele in mainile unor patronate agresive, interesate doar cum sa-si maximizeze profiturile.
Federatia Metarom reuneste peste 80% dintre salariatii din industria metalurgica (feroasa si neferoasa) romaneasca.
Criza in fabricile din Zalau
Michelin Romsteel Cord si-a intrerupt activitatea timp de trei saptamani in decembrie 2008, iar de la inceputul anului aici s-a lucrat la 40% din capacitate, salariatii intrand, prin rotatie in somaj tehnic.
Salariatii de la Silcotub au fost trimisi de mai multe ori in somaj tehnic pe parcursul acestui an, in conditiile in care productia de tevi s-a redus cu 70%. De asemenea, circa 110 angajati au fost disponibilizati.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *