„Nu este timp de pierdut! Europa trebuie să adopte măsuri ferme împotriva traficului de droguri și să conceapă și să implementeze strategii comune”, este mesajul de forță transmis de Ministerul Justiției la Consiliul JAI de la Bruxelles.
Din delegația Ministerului Justiției, condusă de ministrul Alina Gorghiu, prezentă în zilele de 4 și 5 decembrie la Consilul JAI-secțiunea Justiție, face parte și sălăjeanul Bogdan Ilea, secretar de stat.
„În cadrul acestui Consiliu s-au aflat pe ordinea de zi chestiuni importante pentru Justiție, cum ar fi proiectul de directivă privind transferul de proceduri între statele membre, proiectul privind protecția victimelor infracțiunilor, o analiză privind activitatea Parchetului European, dar și un subiect extrem de actual și extrem de fierbinte, și anume cel referitor la nevoia intensificării și agregării luptei împotriva traficului de droguri și a criminalității organizate asociate acestui tip de infracționalitate.
Delegația României, prin vocea ministrului Justiției, a avut luări ferme de poziție, subliniind faptul că România a luat măsuri clare pentru protecția victimelor infracțiunilor, sens în care, în interiorul Ministerul Justiției, a fost înființată o unitate privind protecția victimelor infracțiunilor. Tot în acest an a fost reglementată posibilitatea acordării unui voucher de sprijin victimelor infracțiunilor, în valoare de 5 salarii minime brute pe economie, astfel încât o să le poată fi facilitat accesul la justiție și efectuarea unor cheltuieli conexe, urgente”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Justiției, Bogdan Ilea.
Partea română a avut o poziționare clară și în ceea ce privește tema traficului de droguri, militând pentru o abordare unitară a acestei probleme
„Ministerul Justiției din România a avut o poziție fermă în sensul agregării tuturor eforturilor statelor membre pentru o abordare unitară, în contextul în care traficul de droguri, alături de criminalitatea organizată asociată acestui fenomen, riscă să devină o problemă de securitate.
Este încurajant faptul că Belgia, care preia președinția rotativă la 1 ianuarie, are drept priorități ale mandatului său semestrial intensificarea luptei împotriva traficului de droguri, ceea ce înseamnă că punctul de vedere ferm, exprimat de România, este unul la care au rezonat și alte state membre”, a adăugat sălăjeanul Bogdan Ilea.