ianuarie 29, 2023

In institutiile deconcentrate este liniste. Linistea dinaintea furtunii. Pentru ca, se stie, urmeaza debarcarile. Ministrul de Interne a fost executat, sec, dupa doar o luna de mandat. Pentru ca generalul Gabriel Oprea a incalcat disciplina de partid. Ba, si-a numit si un subaltern controversat (Virgil Ardelean) intr-unul din posturile “cheie” ale Ministerului de Interne. Decizia fara echivoc a presedintelui PSD Mircea Geoana poate fi un semnal ca regulile nu se discuta. Iar subminarea puterii sefului se pedepseste ca la… razboi.
Pana acum, numirile sunt la nivelul secretarilor de stat, carora le vor urma prefectii, subprefectii si sefii institutiilor judetene cu subordonarea ministeriala. PSD si PD-L vor negocia, fiecare post, din fiecare institutie deconcentrata. Primii vizati de schimbare sunt liberalii si UDMR-istii. (Marko Bela se plange, deja, ca “specialistii” sai vor fi schimbati pe criterii politice). Dar, ca intotdeauna, mai sunt si exceptii. E vorba de directorii care au… supravietuit in functii vreo doua guvernari, iar daca vor mai ramane inca patru ani, sigur ne vom convinge ca sunt de neinlocuit!
Rotirea politica a sefilor din teritoriu, din patru in patru ani, a devenit o obisnuinta si, fata de acum 10-12 ani, nu prea mai mira pe nimeni. Argumentul forte al partidelor din guvern este acela ca nu-si pot pune in aplicare masurile si politicile cu oamenii altor partide. Ca sa nu mai vorbim despre obligatiile pe care le au fata de cei care au obtinut voturi pentru partid ori cu contribuit consistent in campaniile electorale.
Cat de pregatiti si potriviti, pentru un post, sunt cei care pleaca si cei care vin? Nu stim cat conteaza, pentru cele doua partide, raspunsul la aceasta intrebare. Dar sunt destule institutii care plutesc in deriva, de ani de zile, pentru ca seful a avut strict merite politice. Si sa zicem ca era de inteles la partide de 5-12%. Daca se va intampla si de aceasta data la fel, meritul politic, fie el si clasa I, nu va face decat sa transforme, a cata oara?, o intentie buna intr-un pagubos si banal compromis.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut