noiembrie 26, 2022

Mergem spre un guvern tehnocrat

Manifestații de amploare au avut loc și în acest weekend în mai multe orașe din țară. Zeci de mii de oameni au protestat în continuare în stradă pentru a cere o nouă clasă politică, dar și pentru a aduce un omagiu persoanelor decedate în urma dezastrului din clubul Colectiv. 

Demersurile pentru formarea unui guvern sunt astfel în continuare sub presiunea străzii și țin partidele politice în șah, în condițiile în care țara este condusă de premierul interimar numit joi, Sorin Câmpeanu, ministru al Educației, în timp ce vicepremier a rămas Gabriel Oprea, liderul UNPR, de la care a pornit inițial furia oamenilor. Cu toate că manifestanții îi cer demult demisia, Oprea rămâne în funcție.
Și la Zalău, vineri și sâmbătă au ieșit mai mulți tineri în stradă, pe platoul de marmură din fața Prefecturii Sălaj. Cer o reformă profundă a clasei polticie și au aprins lumânări și au adus floari în memoria victimelor de la Colectiv.

Reprezentanții manifestanților care s-au întâlnit cu Iohannis

După consultările cu liderii principalelor partide, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit vineri cu reprezentanții societăți civile. La finalul consultărilor, Iohannis a spus că va merge în Piața Universității și va vorbi cu cei de acolo, fără să anunțe însă ora și data, “pentru a nu fi breaking – news”.
Cei care au reprezentat societatea civilă la consultări sunt Adrian Despot – solistul trupei Vița de Vie, Tudor Benga – patronul librăriilor Okian, Elena Calistru – de la Funky Citizens, Sorin Ioniță – de la Efor, Cătălin Drula – de la Asociația Pro Infrastructura, Edmond Niculusca – de la ARCEN, Nicușor Dan – de la Asociația Salvați Bucureștiul, Cristina Guseth – de la Asociația Freedom House, Claudia Postelnicescu – de la Inițiativa România, Liviu Mihaiu – realizator TVR și reprezentant al Asociației Salvați Dunărea și Delta, Mihai Dragoș – de la Consiliul Tinerilor din România (de doar 17 ani), Ionuț Sibian – de la Fundația pentru Dezvoltarea Societății, Ema Stoica – studentă la Facultatea de Jurnalism, Alexandru Bindar – de la Uniunea Studenților din România, Horia Onița – de la Consiliul Național al Elevilor, Ștefan Darabus – de la HHC România, Andrei Cornea – de la GDS, Clara Matei – de la Asociația Medicilor Rezidenți din România, Octavian Berceanu și medicul Dragoș Slăvescu.

Institutul pentru Politici Publice critică partidele

IPP critică partidele mari, incapabile să promoveze tineri specialiști cu reputație, și le recomandă să se dizolve dacă nu sunt în stare să găsească soluții. “Partidele – cele care înțeleg mesajul oamenilor și se reformează – reprezintă singura expresie consacrată pentru exercitarea democrației și a reprezentării între alegeri astfel că, dacă partidele mari românești nu sunt capabile să găsească niciun tânăr membru ne-discreditat și credibil în domeniul său de activitate, le sugerăm să se dizolve pentru a fi cu adevărat o trezire la realitate în societatea românească”, mai precizează IPP, citat de gândul.info.

Partidele se feresc să dea un premier politic

Klaus Iohannis a spus după întâlnirea cu șefii de partide că “nu a venit nimeni cu un nume de premier”. “O singură rundă de consultări nu este suficientă (…) Ceea ce vrem să facem e să ne înțelegem asupra unei abordări. Sunt multe variante: alegeri anticipate, prim ministru politic, varianta unui tehnocrat. Tot felul de variante în discuții. Concluzia mea e că majoritatea liderilor politici sunt dispuși să discute de alegeri anticipate, guvern tehnocrat. Aproape nimeni nu e dispus să discute de un guvern politic. Aceste concluzii sunt foarte importante. Indiferent în ce variante vom merge mai departe, algeri anticipate sau guvern tehnocrat, trebuie să ne înțelegem pentru ce vom face în perioada următoare. Voi convoca o nouă rundă de consultări pentru începutul săptămânii viitoare”, a spus președintele, citat de Mediafax.

Băsescu știe sigur că sălăjeanul Dacian Cioloș va fi desemnat premier

În acest context, este interesantă intervenția lui Traian Băsescu, care a declarat vineri seara că președintele Klaus Iohannis cunoaște deja numele premierului pe care îl va desemna, acesta fiind fostul comisarul european cu origine sălăjeană Dacian Cioloș. Băsescu susține sub formă de denunț că consultările prelungite președintele Iohannis nu face decât să sacrifice stabilitatea guvernamentală în favoarea unor beneficii de imagine. “Uneori, un președinte poate lucra și la imaginea lui. Dar, dacă pentru imagine sacrifici stabilitatea guvernamentală, cu siguranță este un cost prea mare pentru țară, mai ales când știi numele premierului Cioloș pe care vrei să-l desemnezi”, a comentat Traian Băsescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Cioloș a fost vehiculat în ultimele zile ca o variantă foarte bună de premier tehnocrat, iar site-ul EurActiv.com dădea drept sigură numirea lui. stop_coloana

PSD a ajuns la mâna lui Iohannis

Miercuri, cu o zi înaintea consultărilor de la Palatul Cotroceni, liderul PSD Liviu Dragnea mergea pe vechiul discurs. “PSD dorește să rămână în continuare la guvernare pentru a duce în 2016 la capăt proiectele bune începute care au dat rezultate sociale foarte bune. (…) Avem majoritate în Parlament la această oră. O să avem majoritate la vot”. După întâlnirea cu Iohannis, Dragnea a declarat că i-a propus președintelui o nouă întrevedere pentru un acord, precizând că nu trebuie să se plece de la desemnarea unei persoane pentru funcția de premier care să bată la ușa partidelor pentru sprijin politic, ci ar trebui ca toate partidele să cadă de acord asupra unui proiect, urmând ca abia apoi să se discute și despre persoanele care vor sta în spatele acestuia. Discurs care se traduce într-o soluție politică care să mizeze pe majoritatea deținută de stânga în Parlament.
Senatorul sălăjean al PSD, Gheorghe Pop, vicepreședinte PSD Sălaj și președinte PSD Zalău, transmite pe pagina sa de facebook că tot ce s-a întâmplat în ultimele zile în țară a fost “o manipulare de masă de care nu este străin nici președintele României, domnul Klaus Iohannis”. “”n ce țară democratică ați mai auzit că se cheamă strada la consultări politice pentru numirea unui premier? Să-și dea tot Parlamentul demisia, să ne dizolve, să ne întoarcem la bolșevism dacă așa vrea domnul Iohannis”, a spus senatorul PSD Gheorghe Pop.
Președintele executiv al PSD Sălaj, deputatul Iuliu Nosa, consideră însă că partidul trebuie să aștepte să vadă ce se discută la Cotroceni în continuare și abia apoi se va lua o decizie. “Orice partid politic își dorește la ora actuală să guverneze, implicit PSD-ul. Așteptăm decizia președintelui României. Așteptăm să vedem pe cine va desemna să formeze un nou guvern și vom vedea la momentul respectiv cine ce va face”, a spus Iuliu Nosa.

PNL Sălaj consideră că anticipatele sunt soluția pentru schimbarea clasei politice

Prim-vicepreședintele PNL Sălaj, Valeriu Crișan, spune că inclusiv PNL vrea o schimbare a clasei politice, ceea ce cere și strada. “Se pare că voința președintelui este de a da curs la ceea ce solicită nu neapărat strada, ci România; cu toți așteptăm aceste schimbări. Va trebui să se facă un schimb de generații în politică, să se abordeze un alt gen de politică. Cred că cei care sunt politicieni vechi, care provin din diverse sisteme cred că va trebui să lase loc unui alt gen. PNL numai pe anticipate mizează ca să se poată face o epurare a politicienilor, ca să se dea curs voinței cetățenilor”, spune prim-vicele PNL Sălaj, Valeriu Crișan.

UDMR consideră că numai politicienii pot da o soluție și se declară dispusă să susțină opoziția

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă că este clar că vocea străzii cere lucruri legitime, dar trebuie să se vadă că numai clasa politică poate da răspunsuri la aceste probleme, susținând că răspunsurile “nu pot veni din partea Armatei sau a oamenilor care demonstrează pe străzi”.
Seres Denes, președintele UDMR Sălaj, spune că este adeptul mesajului transmis de liderul Kelemen Hunor și consideră că UDMR “poate să susțină opoziția, dacă va fi nevoie de acest lucru”.

UNPR este de acord cu cine are puterea; în cazul de față cu președintele Iohannis

UNPR-iștii spuneau miercuri că vor rămânerea la guvernare. Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a venit însă cu un mesaj diferit după consultările cu președintele Klaus Iohannis. A anunțat că UNPR va sprijini oricare formulă va fi convenită de președinte, indiferent că este cea privind alegerile anticipate sau cea privind guvernul de tehnocrați, subliniind că președintele trebuie să decidă, iar ei vor sprijini.
Liviu Balint, președintele UNPR Sălaj, are aceeași părere cu a lui Gabriel Oprea, susținând că “UNPR sprijină formula cea mai bună pentru țară ce va fi convenită de președintele Iohannis”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *