septembrie 30, 2022

Menta – afrodisiaca, tonica si calmanta

Exista mai multe varietati de menta ale caror proprietati sunt foarte asemanatoare. Pentru uzul medicinal, cel mai adesea este preferata varietatea piperita. Hipocrat considera aceasta planta afrodiziaca si o utiliza in tratarea impotentei. Tot el interzicea consumul mentei de catre soldati, deoarece, in opinia lui, aceasta planta era afrodiziaca si risca sa-i deturneze de la datoriile militare. Pliniu o folosea ca analgezic. Utilizata in medicina chineza ca antispasmodic si calmant, ea ocupa un loc aparte in toate traditiile medicale ale Orientului. Filipinezii au mers pana acolo incat au numit-o pur si simplu yerba buena, adica iarba buna.
Ce se utilizeaza din menta?
Frunzele (de preferinta proaspete) se recolteaza inainte de inflorire. Frunzele de menta se pot culege in genere de doua ori pe an, in iulie-august si in septembrie si treptat pentru a avea in permanenta frunze proaspete.
Cum se utilizeaza menta?
Infuzie de menta: se fierb doua-trei linguri de menta la un litru de apa. Lasati sa se infuzeze timp de zece minute.
Ce efecte are menta?
Desi pare inofensiva, menta este interzisa bebelusilor. Evitati aceasta planta daca alaptati, intrucat menta determina o reducere a lactatiei. Ceaiul de menta era de altfel interzis in trecut doicilor. De asemenea fiti prudenti in tratarea cu menta daca suferiti de probleme biliare, deoarece risca sa le agraveze. Amintim, in sfarsit ca menta este interzisa persoanelor care urmeaza un tratament homeopatic. Ceaiurile de menta au efect tonic si stimulant astfel ca se vor asocia cu bai tonice, completate cu infuzie. Consumul de ceai de menta reduce secretiile gastrice si calmeaza durerile de stomac. El actioneaza si impotriva aerofagiei, actiunea sa antispasmodica ii permite sa combata greturile, raul de masina sughitul si colicile. In caz de guturai sau tuse, beti o infuzie de menta. In plus, menta actioneaza asupra durerilor de cap ce insotesc frecvent aceste manifestari. Puteti face inhalatii cu ceai de menta pentru a va decongestiona nasul si sinusurile, profitand astfel de mentolul racoritor continut de aceasta planta. Ceaiul de menta se utilizeaza in spalaturi oftalmice in cazurile de inflamatie oculara.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.