Mediul privat – distrus de politicile salariale

Mediul privat – distrus de politicile salariale

In sectorul privat se castiga cu 800 de lei mai putin decat in sectorul bugetar si prapastia se va adanci si mai mult

rn

Distanta care s-a creat intre bugetari si cei care muncesc in sectorul privat in sistemul de salarizare prin ptoliticile guvernului PSD-ALDE va crea mari probleme in viitor. E de asteptat sa apara un fenomen si mai puternic al plecarii din tara a celor care muncesc in sectorul privat, adica in economia reala, cea care produce si care sustine intregul sistem.
Pe aceasta tema am avut o discutie cu economistul Alexandru Tamba, secretarul Clubului oamenilor de afaceri din Zalau.
Tamba a spus ca actualul sistem de salarizare are un efect dezastruos. Salariile bugetarilor sunt facute dupa o anumita lege, pe cand salariile celor din privat sunt in functie de productivitate.
Daca patronul mareste salariile, s-ar putea sa nu mai reziste pe piata; in schimb, in sectorul de stat, salariile sunt marite din taxele si impozitele noastre.
Diferenta de salarii intre bugetari si privat, spun statisticile, este de 800 de lei pe salarii medii nete. Iar pe viitor se estimeaza ca aceasta diferenta va creste 1.200 de lei. Altfel spus, salariul mediu din sectorul privat va fi mai mic cu 1.200 de lei decat cel din sectorul bugetar.
Diferenta de salarizare va crea o presiune de plecare pentru cei care muncesc in privat, pentru ca nu isi pot gasi un viitor decent pentru familiile lor. Fenomenul va crea mari disfunctionalitati in economie.

rn

Jumatate dintre absolventi
vor deja sa plece din tara

rn

Tot statisticile arata ca in jur de 50 la suta dintre tinerii de liceu vor sa plece pestre hotare, fie la studii, fie la munca. Primul motiv ar fi salariile, apoi inechitatea sociala si, in al treilea rand, instabilitatea economica.
Asa zisa revolutie fiscala si politicile salariale n-au facut altceva decat sa impovareze pe cei din sectorul economic productiv, este de parere Tamba.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *