noiembrie 27, 2022

Medicina legala e cu un picior in groapa

Un raport al Institutului National de Medicina Legala pe anul 2016 scoate la iveala starea deplorabila in care se afla serviciile de Medicina Legala din tara. 

Multe dintre ele nu au laboratoare de anatomie patologica, nu au laboratoare de toxicologie, iar unele nu au nici macar dotarea necesara pentru a stabili grupa de sange, reiese din raportul preluat de evz.ro. “n tara, doua unitati nu au laborator de toxicologie, 13 functioneaza fara laborator de anatomie patologica, iar 16 nu pot face analize pentru stabilirea grupei de sânge. Totodata, 13 la suta dintre autopsii nu se efectueaza la sediul institutiilor medico-legale, ci altundeva pe teritoriul judetului, în conditii mai mult sau mai putin improvizate.
Serviciul de Medicina Legala Salaj apare, in raportul INML, pe lista judetelor care nu au laborator de anatomie patologica, alaturi de Alba, Brasov, Caras-Severin, Dâmbovita, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Maramures, Olt si Teleorman.
De asemena, Serviciul de Medicina Legala Salaj nu are nici posibilitatea de a efectua examene toxicologice pentru depistarea si determinarea stupefiantelor, fiind posibila doar efectuarea testelor de alcoolemie.
Lipsa unui laborator de anatomie patologica este compensata de buna colaborare cu laboratorul Spitalului Judetean de Urgenta, acesta fiind, de altfel, locul unde se fac astfel de analize.
Cat priveste examenele de toxicologie pentru droguri, probele sunt trimise pentru analiza la Cluj. Sunt cam 10, cel mult 20 de astfel de situatii intr-un an, ne spune medicul legist Bogdan Betianu, de la Serviciul Judetean de Medicina Legala.
Pentru a infiinta un laborator de anatomie patologica sau pentru a dota laboratul de toxicologie in vederea determinarii stupenfiantelor, nu doar a alcoolemiei, costurile ar fi uriase si nu se justifica, explica medicul legist. Ar fi nevoie de o armata de oameni, de aparatura speciala, in conditiile in care numarul de cazuri este redus, comparativ cu alte judete. Colaborarea cu laboratorul Spitalului Judetean si cu laboratoare din Cluj cand e vorba de determinarea stupefiantelor inseamna cheltuieli mult mai mici decat infiintarea de servicii proprii pe aceste paliere.

Riscurile meseriei sunt mari si urate

Riscurile meseriei sunt uriase la Serviciul de Medicina Legala. Acest fapt e confirmat si de rasportul INML, potrivit caruia în aproximativ 20 la suta dintre autopsii medicii legisti trebuie sa faca necropsia asupra unor cadavre cu risc biologic considerabil: TBC activ, Hepatita B si C, SIDA, stare avansata de putrefactie.
Bogdan Betianu confirma si el ca la autopsii ajung persoane fara istoric medical, uneori in stare de putrefactie, iar riscurile de imbolnavire pot fi majore.
Este motivul pentru care medicii legisti primesc spor de pana la 85 la suta pentru conditii de munca deosebit de periculoase
La inceputul anului, Guvernul a elaborat lista sporurilor pe care le primesc din luna martie salariatii din Sanatate. Noile sporuri se aplica la salariile care au fost marite începând cu luna august a anului trecut.
Pentru personalul care lucreaza la morgi si serviciile de medicina legala judetene se acorda sporuri cuprinse intre 45 si 85 la suta din salariul de baza.
“Avem oameni putini si eficienti”, este concluzia la problemele cu care se confrunta medicina legala exprimata de medicul legist Bogdan Betianu.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *